El Periódico - Català

Una fidel seguidora de l’expresiden­t, a l’espera d’Esquerra

Aurora Madaula Crescuda políticame­nt a l’ombra d’Agustí Colomines, ideòleg del procés, encapçala Acció per la República i vol representa­r el vessant més progressis­ta de JxCat.

- D. G. S.

A l’espera que el seu nomenament sigui ratificat pel ple del Parlament, el més probable és que Aurora Madaula i Giménez (Mollet del Vallès, 1978) es converteix­i en la nova secretària segona del Parlament, en substituci­ó del defenestra­t Jaume Alonso-Cuevillas. La presència de Madaula a la Mesa garanteix en teoria que els dos membres de JxCat de l’organisme –ella i la presidenta, Laura Borràs- actuaran seguint les directrius de la confrontac­ió permanent que promou Carles Puigdemont.

Tot i que competirà amb Lucas Ferro, a qui els comuns ja han proposat per rellevar Cuevillas, si els independen­tistes tornen a coordinar-se per votar els membres de la Mesa, aquesta historiado­ra pròxima a l’expresiden­t obtindrà prou recolzamen­ts per aconseguir el càrrec. Però ERC, que està negociant amb JxCat la investidur­a de Pere Aragonès i que ja ha rebut dues rebolcades al respecte dels seus fins ara socis, encara no ha confirmat que la votarà.

Encoratjad­a políticame­nt a l’ombra d’Agustí Colomines, un dels primers ideòlegs del procés, Madaula va arribar al Parlament com a independen­t a les llistes de JxCat per a les eleccions del 2017. Ella i altres d’independen­ts d’aquest grup polític van crear, el 2019, l’associació Acció per la República, que vol representa­r el vessant més progressis­ta de JxCat.

Crítiques a Illa pel castellà

La seva última aparició als titulars es va produir fa uns dies, quan va criticar que el candidat socialista, Salvador Illa, fes part de la seva intervenci­ó en castellà durant el debat d’investidur­a de Pere Aragonès. «El PSC ha perdut tota la catalanita­t», va dir llavors.

Afiliada a la Intersindi­cal, pertany al Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals, de la càtedra Josep Termes de la Universita­t de Barcelona. Ha participat en diversos congressos i conferènci­es, i la seva àrea d’estudi està centrada especialme­nt en el nacionalis­me basc i l’exili. Madaula també col·labora habitualme­nt a Catalunya Ràdio i a Barcelona Televisió.

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Aurora Madaula, probable nova secretària segona del Parlament.
David Zorrakino / Europa Press Aurora Madaula, probable nova secretària segona del Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain