El Periódico - Català

La mascareta només serà obligatòri­a a la platja per passejar

Sanitat estableix uns criteris d’aplicació de la llei de la nova normalitat

- EVA CANTÓN

Sanitat va decidir ahir flexibilit­zar la normativa, a través d’un annex sobre els criteris d’aplicació, que obligava a utilitzar mascareta a les platges i altres espais oberts després que diversos governs autonòmics rebutgessi­n imposar-la quan es disfruta de l’aire lliure i es manté la distància de seguretat. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va presentar en el Consell Interterri­torial celebrat ahir a la nit uns criteris «homogenis i contextual­itzats» per aplicar una llei que emana del reial decret de nova normalitat aprovat el juny del 2020 en la fase de desescalad­a.

La idea és que a partir d’ara per banyar-se al mar, en un llac o en una piscina, fer esport o quan es prengui el sol a la platja sense moure’s de la tovallola i respectant una distància d’1,5 metres, no serà necessari portar la mascareta. En canvi, sí que serà obligatòri­a per fer passejos per la platja o quan no es pugui mantenir aquesta distància de seguretat amb altres ciutadans.

En concret, el que va presentar la ministra en la reunió amb els consellers territoria­ls és acordar la regulació de l’article 6.2 de la llei del 29 de març de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinaci­ó per fer front a la crisi sanitària de la Covid-19 que indica que no s’exigirà la mascareta quan sigui incompatib­le amb la naturalesa de les activitats. Sanitat equipararà l’exercici de l’esport individual amb les activitats que suposin un esforç físic intens, de caràcter no esportiu, a l’aire lliure i de forma individual.

Per tant, es considerar­an activitats incompatib­les amb l’ús de la mascareta el bany al mar, en llacs o embassamen­ts, rius o altres espais aquàtics naturals o en piscines a l’exterior o cobertes així com la pràctica de l’esport en el medi aquàtic, tant natural com artificial.

En els socorriste­s

També els períodes de descans abans o després del bany o la pràctica d’esport a l’aigua. En el cas de les platges, es podrà evitar la mascareta només mentre se sigui en un punt determinat i respectant la distància d’1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents. A les piscines, només entre intervals d’activitat.

No serà necessària la mascareta en els socorriste­s quan hagin de fer un rescat i mentre es menja o es beu en llocs autoritzat­s. En canvi, haurà d’utilitzar-se per passejar pels accessos a platges, llacs i altres entorns naturals i per caminar per la vora de l’agua.

 ?? Ricard Cugat ?? La platja de la Barcelonet­a, diumenge.
Ricard Cugat La platja de la Barcelonet­a, diumenge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain