El Periódico - Català

El Govern limita la mobilitat a l’augmentar els casos a les ucis

La Generalita­t decreta un nou confinamen­t comarcal davant l’agreujamen­t de la pandèmia després del parèntesi de Setmana Santa

- BEATRIZ PÉREZ

Després del parèntesi de Setmana Santa i l’empitjoram­ent de l’evolució de la Covid-19 a Catalunya, la Generalita­t ha decidit decretar un nou confinamen­t comarcal a partir de demà, que estarà vigent, per ara, fins al dilluns 19 d’abril, a causa de l’augment de pacients de Covid-19 a les ucis. De moment, aquesta és l’única mesura que varia respecte a l’última resolució del Procicat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, van precisar ahir que aquesta nova mesura es justifica per la situació epidemiolò­gica, marcada pel creixement de la variant britànica al territori. Sí que es podrà sortir de la comarca per motius justificat­s, com la tornada al domicili, per cuidar persones dependents, per motius sanitaris, laborals o d’estudis i per competicio­ns esportives, entre d’altres.

Vergés i Sàmper van estar acompanyat­s pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, i el subdirecto­r general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. Molinero va explicar que a partir de demà es reactivarà un dispositiu de 350 a 400 controls policials diaris per garantir el compliment del nou confinamen­t perimetral i la restricció de la mobilitat comarcal.

Vergés va alertar que les ucis estan registrant «un creixement molt preocupant que no és assumible per al sistema sanitari», mentre va deixar la porta oberta a endurir altres mesures «segons quina sigui l’evolució» del virus. Els pacients en estat greu per Covid-19 continuen augmentant a

Catalunya, amb 458 crítics a l’uci, 13 més que dimarts passat, segons les dades de Salut.

Un pas enrere

A més, la consellera va descartar el confinamen­t metropolit­à que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia demanat hores abans. No obstant, en primer lloc ha relacionat el fet d’estudiar el confinamen­t metropolit­à a Barcelona al fet que ho demanin tots els municipis implicats. Colau havia defensat que Barcelona és «una ciutat extremamen­t densa» en la qual «el confinamen­t comarcal no només no evita situacions de risc, sinó que les provoca».

Per això, el Procicat ha decidit fer un pas enrere: després de tres caps de setmana seguits, Setmana Santa inclosa, en els quals s’ha permès el desplaçame­nt lliure dins de la comunitat només amb la bombolla de convivènci­a, a partir de demà això ja no serà possible.

Per la seva banda, el subdirecto­r general de Programes en Protecció Civil va voler traslladar un missatge positiu. «El temps juga a favor nostre», va exposar Delgado. I ho va justificar per l’avançat nombre de persones ja vacunades i pel bon clima que vindrà els pròxims mesos d’estiu, que permetrà fer reunions a l’aire lliure.

Delgado va recordar que les conductes de risc són presents en els espais tancats, sense mascareta i sense distància de seguretat, i va concloure: «El virus l’entrem nosaltres a casa i, una vegada a dins, el patim nosaltres».

Durant aquest pròxim cap de setmana està previst que els Mossos d’Esquadra juntament amb els Agents Rurals activaran un dispositiu de control i de mobilitat al voltant dels parcs naturals de Catalunya, i juntament amb les policies locals i la Guàrdia Urbana, actualment estan treballant en la detecció de festes il·legals i d’activitats no permeses, «que s’estan realitzant d’una manera reiterada».

La resta de mesures adoptades pel Procicat en la seva última resolució es mantenen per ara

 ?? Ferran Nadeu ?? Atenció sanitària a un pacient amb Covid a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Ferran Nadeu Atenció sanitària a un pacient amb Covid a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain