El Periódico - Català

Els ertos eleven els declarants de la renda fins a 21,5 milions

Dos terços del total tindran dret a una devolució mitjana de 757 euros, però les que més creixen són les que resulten a pagar

- AGUSTÍ SALA

Hisenda espera aquesta campanya de la renda, que va començar ahir amb el termini per a la presentaci­ó per internet, un total de 21,5 milions de declaracio­ns, el 2,1% més que en l’anterior, en la qual se’n van tramitar 21,1 milions. Dos terços del total (14,3 milions) seran amb dret a devolució, a raó de 757,64 euros de mitjana, l’1% i el 3% menys, respectiva­ment. Creixen un 5,7% les declaracio­ns amb resultat a pagar, amb 5,9 milions de casos, a raó de 2.177,18 euros de mitjana (+2%), dels quals una bona part seran afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos), que en altres exercicis no estaven obligats a declarar i aquest any hauran de fer-ho al tenir dos pagadors, un dels quals el SEPE. I, a més, molts hauran de pagar a l’haver patit una menor retenció pels seus ingressos i per això el fisc va publicar una ordre per la qual es permet fraccionar el pagament en sis mesos, de juliol a desembre, sense interessos.

L’Agència Tributària estima que són més de 300.000 els que abans no havien de declarar i en aquesta ocasió hauran de fer-ho al baixar el llindar general que allibera de presentar-la dels 22.000 euros anuals per rendiments del treball a 14.000 quan l’import percebut del segon i altres pagadors supera els 1.500 euros. El pic màxim d’afectats per erto es va produir l’abril passat amb uns 3,5 milions, si bé molts d’ells probableme­nt no hauran tampoc de declarar, segons el fisc. També es veuran afectats els perceptors de l’ingrés mínim vital que, malgrat ser una renda exempta, han de presentar declaració.

El director de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, va presentar ahir la campanya i va explicar que l’alça de les rendes positives està relacionat amb la incorporac­ió dels afectats per ertos, tot i que va incloure altres factors com el menor pes de les deduccions i i el més gran de les rendes negatives i l’increment dels rendiments el treball. En total, la campanya se saldarà amb 2.119 milions d’euros, fruit de 12.976 milions en devolucion­s i 10.857 milions de les declaracio­ns positives.

Abans de començar la campanya, més d’un milió de contribuen­ts havien consultat ja les seves dades fiscals, a les quals es pot accedir des del 24 de març. L’Agència Tributària preveu emetre avisos en els quals es recorda l’obligació de tributar a 400.000 contribuen­ts titulars de lloguers, a 961.000 per rendes obtingudes en altres països i a 14.800 per ús de criptomone­des. També s’inclouen avisos a perceptors d’ertos per possibles cobraments indeguts, és a dir, casos en els quals el SEPE va pagar de més, així com als beneficiar­is de l’ingrés mínim vital, i informació per al càlcul d’amortitzac­ió dels immobles. Tot això s’incorpora a Renda Web, la plataforma que permet elaborar la declaració de la renda en temps real.

 ?? Ricard Cugat ?? Delegació d’Hisenda de la plaça de Letamendi de Barcelona.
Ricard Cugat Delegació d’Hisenda de la plaça de Letamendi de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain