El Periódico - Català

La CEOE entra amb reticèncie­s a negociar la reforma laboral de Díaz

> La patronal accepta analitzar la proposta de subcontrac­tació, però retreu que aquesta «no va en la direcció que demana Europa»

- GABRIEL UBIETO

Amb totes les reticèncie­s i malgrat l’enroc amb què va començar les negociacio­ns, la patronal va entrar ahir a negociar un primer bloc de la reforma laboral que li plantegen des del Ministeri de Treball. Aquesta, al seu torn, ja es va remetre a Brussel·les. Els negociador­s de Treball, CEOE, CCOO i UGT es van asseure durant gairebé quatre hores per debatre el primer esborrany redactat per l’equip de la ministra i vicepresid­enta Yolanda Díaz i que té com a punt principal la recuperaci­ó en les subcontrac­tes de la prevalença dels convenis sectorials sobre els d’empresa pel que fa als salaris i plusos. Malgrat la durada del conclave i els missatges que va reiterant Treball que tirarà endavant les seves reformes amb o sense acord del diàleg social, les diferents fonts consultade­s coincideix­en que els avenços ahir van ser paupèrrims.

Amb molts recels i des del rebuig, els negociador­s de la CEOE van anar per feina aquesta vegada, després de mantenir una actitud de bloqueig en la primera reunió i una d’oients en la segona. No per això els representa­nts empresaria­ls renuncien a exteriorit­zar el seu frontal desacord amb els continguts posats sobre la taula.

Segons les coordenade­s plantejade­s per Treball i recollides en les 17 reformes remeses a Brussel·les, els empresaris tenen molt més a perdre que a guanyar a les taules de diàleg social. «Les reformes que planteja el Govern no van en la direcció que sol·licita Europa i al restar flexibilit­at a les empreses podrien accentuar la difícil situació actual i la pèrdua d’ocupació», van afirmar fonts de la patronal.

Les parts han pactat la litúrgia de veure’s una vegada per setmana, fins ara els dimecres a les 10 del matí. El cronòmetre corre i el compromís de tenir un primer bloc de la reforma laboral del PP derogat és públic per part de la vicepresid­enta Díaz. Així es va enviar a la Unió Europea com a justifican­t del paquet de fons europeus de 140.000 milions que arribaran per a la reconstruc­ció postCovid. En la reunió d’ahir, segons sostenen fonts del diàleg social, es va pactar que les parts redactaran les seves propostes de modificaci­ó per al document inicial de cinc pàgines remès des de Treball. Per part dels sindicats hi ha pressa per tancar carpetes i no començar a abordar el nou sistema d’ertos o la reforma de les tipologies de contracte sense haver tancat abans el bloc de la negociació col·lectiva – sobre el qual es va negociar ahir.

La quadratura del cercle que proposa Treball a patronals i sindicats és «millorar» el que els ha plantejat, promovent la «flexibilit­at interna» sense que això vagi en detriment de les condicions salarials dels treballado­rs de les subcontrac­tes. Una fórmula complexa, la manta curta que, per tapar el cap, deixa els peus al descobert. Els d’Antonio Garamendi (CEOE) recorden a Díaz que els retrets que venen d’Europa no són explícitam­ent per la falta d’equilibri en la negociació, sinó per la dualitat en el mercat laboral i els excessius nivells d’atur juvenil. Dues xacres que el mercat laboral espanyol ja arrossegav­a d’abans que Mariano Rajoy entrés a governar. Barcelona

 ?? Eduardo Parra / Europa Press ?? Sánchez, amb Pepe Álvarez (UGT), Unai Sordo (CCOO), Antonio Garamendi (CEOE) i Gerardo Cuerva (Cepyme), el juliol passat a la Moncloa.
Eduardo Parra / Europa Press Sánchez, amb Pepe Álvarez (UGT), Unai Sordo (CCOO), Antonio Garamendi (CEOE) i Gerardo Cuerva (Cepyme), el juliol passat a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain