El Periódico - Català

La Covid s’agreuja al Brasil i en un sol dia causa més de 4.200 morts

> Bolsonaro intenta restar dramatisme a l’avanç de la pandèmia al país i critica les mesures en alguns estats per controlar la mobilitat

- ABEL GILBERT

«El cementiri del món», va dir el diari paulista Folha després que el Brasil registrés en un sol dia 4.211 morts per Covid. Tres setmanes enrere, la mitjana de morts diàries havia sigut superior als 2.000. Fa 12 dies es va creuar la barrera dels 3.000. Però la pandèmia no ha deixat de fer estralls. La quantitat d’òbits és de 337.400 i, a aquest ritme, es tem que aviat es perfori la barrera de les 400.000 víctimes fatals. Només els Estats Units tenen números pitjors. Els infectats fins ara són 13,1 milions. Fins al moment, 20 milions de ciutadans han rebut la primera dosi de la vacuna.

El comunicat mèdic de dimarts ha aprofundit en la sensació que el Govern d’ultradreta està lluny de controlar la situació sanitària. Les 4.000 morts diàries, els mitjans de comunicaci­ó posen èmfasi, equivalen gairebé a les pèrdues del Paraguai. L’avenç del coronaviru­s en aquest país ha posat contra les cordes el president Mario Abdo Benítez. En diverses manifestac­ions s’ha demanat la seva dimissió. Des del Ministeri de Salut brasiler van cridar, no obstant, a la calma, assenyalan­t que les morts de dimarts poden estar associades al comportame­nt social per Setmana Santa i a retards en les notificaci­ons per part de diferents ciutats.

«Permís per matar»

«El president té una única prioritat: impedir la lluita contra la Covid-19», va valorar Ricardo Rangel, columnista del setmanari Veja. La seva actitud, va afegir, no hauria d’espantar ningú. «Al cap i a la fi, [Jair] Bolsonaro, que ha intentat posar bombes a les casernes, vol donar permís per matar a la policia, defensa la tortura i honra els assassins. Va passar la seva vida adorant la mort. El sorprenent és que tantes persones que, tret d’això, són assenyades i intel·ligents, estiguin disposades a ajudar-lo».

Bolsonaro va mirar una altra vegada de restar dramatisme a l’onada de defuncions. El capità retirat va tornar a criticar els estats que restringei­xen la circulació i provoquen perjudicis en l’economia. Al seu torn, va considerar que les conseqüènc­ies de «quedar-se a casa» són també greus: els brasilers es deprimeixe­n, augmenten de pes i creix la hipertensi­ó entre els habitants. «Fins i tot a mi m’ha crescut una mica la panxa», va dir.

Com sol passar, el president va rebre els seus seguidors a les portes del palau presidenci­al, a Brasília. Però aquesta vegada hi va haver un imprevist. Una dona va voler saber què opinava sobre la xifra rècord de morts. El capità retirat no li va fer cas. «La gent està perdent les feines, cap sindicat en diu res». Però la dona va tornar a la càrrega amb la mateixa pregunta, que Bolsonaro no va voler contestar. Com si hagués llegit la columna de Veja, va recordar que ha sigut titllat d’homòfob, racista i feixista. «Ara, ¿què soc? ¿Com es diu? Genocidi. Ara soc genocida», va manifestar irònicamen­t.

Bolsonaro va assegurar ser capaç de «resoldre el problema del virus en uns minuts». Les seves paraules no fan més que esquerdar la seva relació amb les forces de centre que fins ara frenen les crides de judici polític al Congrés per mal acomplimen­t de les seves funcions davant la crisi sanitària.

De moment, va remarcar Vinicius Torres Freire, columnista de

Folha, «la pila de cadàvers encara no té límit». ¿En què ha quedat el «comitè nacional» contra el virus a què va convocar setmanes enrere Bolsonaro sota la bandera de la unitat? Torres Freire no en té dubte: es tracta d’una «farsa fúnebre» encarregad­a pel capità retirat «per desviar l’atenció dels seus crims».

El president ironitza sobre els efectes de la pandèmia: «Ara, ¿què soc? Ara soc genocida»

La doble epidèmia

Segons Bernardo Franco, del diari O Globo, el Brasil està passant una epidèmia doble, la de la Covid-19 i la de la gana: «Els brasilers es van despertar amb la notícia que més de la meitat de la població no té garantia de tenir menjar a la taula. La misèria es va disparar. Hi ha 116 milions de persones en situació d’insegureta­t alimentàri­a i 19 milions amb gana. Aquesta última xifra equival a tota la població de Xile. La calamitat és el resultat de la pandèmia, però va ser agreujada per l’omissió del Govern federal».

 ?? Miguel Schincario­l / AFP ?? Treballado­rs del cementiri de Vila Formosa a São Paulo, al Brasil, enterren un cos a la nit, el 25 de març.
Miguel Schincario­l / AFP Treballado­rs del cementiri de Vila Formosa a São Paulo, al Brasil, enterren un cos a la nit, el 25 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain