El Periódico - Català

La proposta d’un ‘passi Covid’ obre la polèmica al Regne Unit

> La idea d’un ‘passaport de vacunació’ per entrar als ‘pubs’ i els teatres enerva el sector, que denuncia «discrimina­ció»

- BEGOÑA ARCE

Control, llibertat, discrimina­ció tornen a estar en el debat britànic en el moment de dissenyar el retorn a una certa normalitat. El Govern estudia la introducci­ó d’un certificat de Covid, que garanteixi la immunitat del portador. Els primers assajos del passi electrònic comencen la setmana vinent, però la idea està trobant una forta resistènci­a entre la classe política i alguns sectors empresaria­ls.

El simple suggerimen­t que un certificat així es pugui exigir per entrar als pubs, teatres, discoteque­s o esdevenime­nts massius, com partits de futbol, ha encès una polèmica sobre igualtat, llibertats públiques i la necessitat d’evitar una nova onada de coronaviru­s. Un passi així «crearia una miserable distòpia de Checkpoint Britain», ha arribat a dir el diputat conservado­r Steve Baker, comparant el nou sistema amb el famós lloc del control (Checkpoint Charlie) al mur de Berlín. «És completame­nt incompatib­le amb la llibertat», afirma.

Desenes de conservado­rs s’oposen com Baker a l’anomenat «passaport de vacunació» per a ús intern i viatges internacio­nals. Reclamen que el projecte se sotmeti a votació al Parlament.

La direcció laborista no ha decidit encara la seva posició, però molts dels seus parlamenta­ris s’hi oposaran per considerar els plans «discrimina­toris».

Boris Johnson ha reconegut que els certificat­s plantegen «qüestions ètiques i pràctiques». El primer ministre no va voler especifica­r en quines circumstàn­cies serien exigibles, però va advertir que «pot jugar un important paper, tant domèsticam­ent com internacio­nalment, per permetre a la gent tornar a una cosa semblant a la normalitat». En l’aplicació constaria la vacunació, la immunitat en els sis mesos previs i les proves negatives realitzade­s el dia previ. Nicola Sturgeon, a Escòcia, està consideran­t plans similars.

«No és pràctic, ni just»

Bars i clubs nocturns estan entre els sectors que s’hi oposen més taxativame­nt. «No és pràctic, ni just», assenyalen des de Rekon UK, que gestiona 42 locals. La proposta per a Simon Emny, del grup Fuller, Smith & Turner amb gairebé 400 pubs, «va en contra de l’esperit d’una public house, que és el de ser un lloc obert a tothom.» En un editorial, The Financial Times defensa, en canvi, el passi com a via per a la reobertura de la societat i l’economia i per protegir el país dels riscos de noves soques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain