El Periódico - Català

Els xocs entre russos i ucraïnesos disparen l’alarma

> Moscou concentra efectius militars a la frontera i Kíev denuncia bombardejo­s

- MARC MARGINEDAS

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquesta setmana a l’OTAN que acceleri l’adhesió del seu país a l’organitzac­ió, enmig de la més greu escalada militar en el conflicte del Donbass dels últims anys. Kíev denuncia una intensific­ació dels bombardejo­s de les milícies prorusses contra les posicions del seu Exèrcit a l’est del país, que han costat la vida a diversos militars ucraïnesos en les últimes setmanes, mentre Rússia concentra efectius militars a l’altre costat de la frontera comuna.

«L’OTAN és l’única manera de posar fi a la guerra al Donbass», va explicar el cap de l’Estat ucraïnès a Jens Stoltenber­g, secretari general de l’Aliança Atlàntica, en una conversa telefònica. Segons Zelenski, la inclusió del seu país en el denominat Pla d’Acció de Filiació (MAP, per les seves sigles en anglès), un programa d’assistènci­a i ajuda dissenyats per l’aliança de manera individual amb estats com Bòsnia i considerat una avantsala de la plena integració, constituir­ia un «senyal per a Rússia». A més, el mandatari va demanar que l’organisme reforci la seva presència militar a la regió del mar Negre.

El Kremlin va amenaçar el seu veí de l’est amb un agreujamen­t de la guerra si fa nous passos per integrar-se a les estructure­s de defensa occidental­s. Segons el portaveu presidenci­al, Dmitri Peskov, els habitants de l’est d’Ucraïna mai acceptarie­n l’ingrés del seu país a l’organitzac­ió. «De moment, no estem veient de la part ucraïnesa cap intenció de calmar [la situació] i allunyar-se dels tòpics bel·ligerants», va advertir l’alt funcionari rus.

Escalada des d’inicis d’any

L’escalada militar al Donbass es remunta a principis d’any, tot i que ha sigut en els últims dies quan han saltat les alarmes. El 30 de març, quatre soldats ucraïnesos van resultar morts i dos més van resultar ferits en bombardejo­s des de posicions de les milícies prorusses. Dilluns i dimarts d’aquesta setmana, quatre soldats ucraïnesos han perdut la vida, a raó de dos per jornada. A més, a Moscou, veus pròximes al Kremlin, com la directora de la cadena RT, Margarita Simonyan, han advocat per l’annexió de Donetsk i Luhansk, les dues zones de l’est d’Ucraïna sota control rebel. «Estem veient que, a nivell de mitjans de comunicaci­ó [russos] s’està repetint la mateixa propaganda, les mateixes narratives, les mateixes amenaces que el 2014», quan Rússia es va annexionar Crimea i va atiar la rebel·lió a l’est ucraïnès, ha explicat per telèfon des de la capital ucraïnesa Yevhen Fedcheko, fundador de Stopfake.org, portal que analitza els mitjans governamen­tals russos i denuncia temptative­s de desinforma­ció.

Més enllà de les escaramuss­es en territori ucraïnès, Rússia concentra tropes a l’altre costat de la frontera, un desplegame­nt militar que Moscou no intenta ocultar. Segons fonts militars ucraïneses, el Kremlin ha enviat «28 grups tàctics de batalló» a llocs pròxims amb la frontera comuna i a la península de Crimea, cosa que equival a entre 20.000 i

 ?? STR / AFP ?? Militars ucraïnesos a prop de la línia del front amb els separatist­es prorussos, a la regió de Lugansk.
STR / AFP Militars ucraïnesos a prop de la línia del front amb els separatist­es prorussos, a la regió de Lugansk.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain