El Periódico - Català

«La UE va ser el nostre somni, però ha sacrificat els seus principis»

El diari que dirigia a Turquia va revelar l’entrega d’armament a islamistes sirians pels serveis secrets turcs. Exiliat a Alemanya, està condemnat al seu país a 27 anys de presó.

- ANDREU JEREZ

«Esperàvem que la Unió recolzés els lluitadors per la llibertat, però prefereix Erdogan»

Can Dündar sap el que se sent al ser amenaçat personalme­nt pel president turc. «La persona que va escriure aquest article ho pagarà car», va dir el 2015 Recep Tayyip Erdogan després que el diari Cumhuriyet, dirigit llavors per Dündar, publiqués una informació exclusiva sobre l’entrega d’armament a rebels islamistes sirians de mans dels serveis secrets turcs. Sobre el periodista pesa des del desembre passat a Turquia una condemna de presó de més de 27 anys per espionatge i suport a organitzac­ió terrorista. El 2016, després del fallit cop militar contra Erdogan i durant una estada a Espanya, va decidir exiliar-se a Alemanya. A Berlín s’ha convertit en una incòmoda veu per al president turc i també per a la postura europea cap a Ankara.

— ¿Viu el seu país actualment sota una dictadura?

— No puc dir que sigui una dictadura, perquè tot i que Erdogan intenta i pretén ser un dictador, hi ha gent que encara resisteix, persones prou fortes per resistir l’opressió. Però sí que puc definir el meu país com un règim autoritari, com un sistema d’un sol home que vol governar sense Parlament, sense justícia ni mitjans independen­ts. No ho ha aconseguit encara, perquè hi continua havent partits que resisteixe­n, mitjans de comunicaci­ó que assumeixen el risc de dir la veritat i gent que es nega a viure sota una dictadura.

— ¿Com definiria la visita oficial de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del president del Consell Europeu, Charles Michel, a Ankara d’aquesta setmana?

— Com una decepció enorme per a totes les forces democràtiq­ues de Turquia que creuen en la democràcia, en els estàndards europeus, en la llibertat de premsa, en la igualtat entre homes i dones, i en el secularism­e. Esperàvem que la Unió Europea donés suport als lluitadors per la llibertat a Turquia, però en comptes d’això prefereix donar suport a Erdogan en el moment que passa, crec, el pitjor moment de la seva carrera política.

— ¿Com s’explica aquesta visita després de l’enorme retrocés autocràtic patit per Turquia amb Erdogan en el poder?

— La prioritat de la Unió Europea és frenar el flux de refugiats de Síria, i necessita Erdogan perquè els mantingui en territori turc en lloc d’enviar-los a Europa. Aquesta és la primera raó. La segona és que la UE no vol enutjar Erdogan per evitar problemes al mar Mediterran­i, al mar Egeu davant Grècia, i també una política exterior agressiva de Turquia. I la UE no vol que Erdogan s’acosti a la Rússia de Putin i pretén que continuï sent part de l’OTAN.

— En nombroses ocasions s’ha dit que la Unió Europea necessita Turquia més del que Turquia necessita la UE.

— Sí, exactament. És un important soci econòmic. Turquia és un país gran al qual els països europeus poden vendre moltes coses, per exemple, armes. Però estem farts d’aquesta imatge de Turquia com a soldat que vigila la frontera d’Occident i de l’OTAN, o com el millor comprador de les armes produïdes per altres estats de l’OTAN. Nosaltres volem ser un soci igual i respectabl­e de la família europea.

— Segons la seva opinió, com a ciutadà turc, ¿la Unió Europea ha perdut tota credibilit­at com un projecte que diu fomentar els drets humans i l’Estat de dret en aquells països que aspiren a convertir-se en estats membres del bloc?

— Jo ja no veig que la UE existeixi en la política mundial. Ja no és un actor al Pròxim Orient, a l’Extrem Orient ni tampoc a l’Àfrica. Europa està perdent el seu poder d’influència a tot el món. I el mateix passa a Turquia: Europa va ser un dia el nostre somni, no per la seva riquesa, sinó pels seus principis democràtic­s. Però miri-la ara: Turquia es nega a acceptar les decisions del Tribunal Europeu de Drets Humans, i Europa no pot fer-hi absolutame­nt res. La Unió Europea està perdent la seva popularita­t i el seu poder d’influència alhora que perd els seus principis. La UE ha sacrificat els seus principis en favor de la seva tasca quotidiana.

— ¿Actua la UE amb hipocresia al criticar el president turc en públic per firmar després amb ell acords en privat?

— Absolutame­nt. Imagini per què els líders europeus no han volgut reunir-se amb l’oposició a Turquia. La cancellera Merkel ha visitat Turquia més que cap altre país els últims anys. ¿Per què no es va reunir amb l’oposició? ¿Per què la presidenta de la Comissió Europea no ha volgut veure aquesta setmana familiars de presos polítics turcs?

—Fa un parell d’anys vostè va dir: «Nosaltres tenim presos polítics i Espanya té presos polítics. L’única diferència és que Espanya és un estat membre de la Unió Europea i Turquia és només un candidat». ¿Continua pensant el mateix?

— Sí, segur. Turquia ha estat mostrant Espanya com un exemple de com il·legalitzar partits o arrestar parlamenta­ris, i em sembla vergonyós per a Espanya que Erdogan la consideri un exemple. Quan a Turquia decideixen il·legalitzar un partit o empresonar un diputat, i l’oposició critica aquestes mesures, el Govern respon: «Mirin Espanya, mirin Catalunya, mirin el País Basc». Erdogan agafa Espanya com un exemple per justificar les seves agressions. És una cosa trista també per a Europa.

 ?? Álvaro Monge ?? El periodista turc Can Dündar, en una imatge del 2017, a Barcelona.
Álvaro Monge El periodista turc Can Dündar, en una imatge del 2017, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain