El Periódico - Català

Més de 200 condemnats a presó per l’intent de cop contra Erdogan

La pena per a 90 dels encausats per la rebel·lió del 2016 és de cadena perpètua

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Ferdakar Açka, antic coronel de l’Exèrcit turc: cadena perpètua per haver ocupat l’edifici de l’Estat Major. Ümit Gençer, antic tinent: cadena perpètua per haver obligat a la lectura d’un comunicat colpista a TRT, la televisió pública turca. Muhammet Tanju Poshor, antic coronel: cadena perpètua per dirigir l’ocupació i presa de TRT i mantenir 60 dels seus periodiste­s com a ostatges. Osman Koltar, antic comandant: cadena perpètua per haver intentat assassinar el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Són només quatre noms de 233: els condemnats ahir per haver participat en l’intent de cop d’Estat del 2016 a Turquia. Del total, 90 estan condemnats a cadena perpètua. A tots se’ls acusa d’intentar fer caure l’ordre constituci­onal, d’atemptar contra la vida del president i de pertànyer a la confraria de Fetullah Gülen, un clergue islamista que viu exiliat als EUA des dels anys noranta i és el líder d’una secta religiosa internacio­nal que Ankara acusa de terrorista.

Un estat paral·lel

Aquesta confraria va infiltrar els seus seguidors en llocs clau de l’Estat turc i, amb l’ajuda d’Erdogan, va construir un estat paral·lel. Però el 2012, Erdogan i Gülen van trencar, i el Govern turc va començar a perseguir els seguidors del grup, els anomenats gülenistes, amb afins a tots els cossos de l’Estat, des de la policia fins a l’Exèrcit, passant pels jutjats, les escoles, universita­ts, Govern i funcionari­at.

La batalla entre Erdogan i Gülen va arribar al seu zenit el 15 de juliol del 2016, amb l’intent fallit de cop, que va costar la vida a 251 civils que, cridats a defensar la democràcia, es van enfrontar als sublevats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain