El Periódico - Català

ERC dona allargues al relleu de Cuevillas i anteposa la investidur­a d’Aragonès

> Republican­s i puigdemont­istes reprenen la negociació després de l’aturada de Setmana Santa sense grans avenços Esquerra pressiona Junts lligant l’elecció de Madaula a la del president

- DANIEL G. SASTRE

Esquerra no té pressa per substituir Jaume Alonso-Cuevillas a la Mesa del Parlament. El fins ara secretari segon de l’òrgan, fulminat després de posar en dubte l’estratègia de confrontac­ió permanent amb l’Estat, va presentar ahir la seva renúncia formal i ja no va participar en les reunions del dia. Amb els noms d’Aurora Madaula –proposada per JxCat– i de Lucas Ferro –diputat dels comuns – com a substituts a sobre de la taula, els republican­s eviten de moment entrar en el debat i prioritzen la investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t.

Les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus d’ahir van constatar que, a l’espera que es nomeni un nou Govern, les seves funcions són limitades. I, segons l’opinió de diversos partits, no té gaire importànci­a que el relleu de Cuevillas no es faci encara efectiu. «Els independen­tistes continuen tenint majoria a la Mesa», recorden fonts parlamentà­ries. Encara no s’ha fixat una data per elegir el substitut.

De fet, l’expresiden­t del Parlament i diputat d’ERC Roger Torrent, a Catalunya Ràdio, va condiciona­r el suport del seu partit al nomenament de Madaula a la Mesa al fet que JxCat faciliti la investidur­a d’Aragonès: «En aquesta voluntat d’acord global, de construcci­ó d’unes bases de confiança per a aquest nou cicle polític, s’han de donar les dues coses: que hi hagi aquesta substituci­ó a la Mesa i alhora la investidur­a d’Aragonès».

Per Torrent, no hi ha d’haver «problemes» en aquesta substituci­ó a la Mesa, però ha insistit que Junts i ERC han de treballar per fer possible un acord global en què puguin produir-se les dues coses. Altres fonts de la formació remarcaven que les «baralles internes» a JxCat –a les que atribueixe­n la defenestra­ció de Cuevillas– no han d’eclipsar que la importànci­a de la investidur­a. La CUP, no obstant, ja ha avançat que sí que recolzarà Madaula.

Torrent demana un «acord global» amb JxCat per votar la seva candidata a la Mesa del Parlament

Pau Juvillà, diputat anticapita­lista i secretari quart de la Mesa, va afirmar que el seu partit compleix els compromiso­s que ha adquirit i votarà a la candidata del partit de Carles Puigdemont –i no a Ferro– quan es convoqui el ple, però també va demanar una reunió amb JxCat per aclarir el què ha passat.

Dues hores de reunió

A la CUP la preocupa molt que «a escassos dies de la constituci­ó de la Mesa, el secretari segon causi baixa» i va atribuir aquest fet a «la falta de consens dins de JxCat». Juvillà va advertir que la seva formació no vol que la «confrontac­ió» a la Mesa sigui «simbòlica». Després d’aquest anunci, la decisió d’ERC sobre la Mesa continua sent clau en termes aritmètics.

Amb la substituci­ó de Cuevillas aparcada, ERC i JxCat van reprendre ahir al Parlament les seves reunions per intentar arribar a un acord que acabi amb Aragonès com a president. En la trobada, de poc més de dues hores, van començar a abordar el programa del futur Govern. Els dos principals partits independen­tistes tenen fins al 26 de maig per desencalla­r les negociacio­ns i evitar la repetició d’eleccions.

A la Junta de Portaveus, que s’ha celebrat després de la Mesa del Parlament, Vox ha demanat que se celebri una sessió de control al Govern, Cs ha reclamat que es formi la comissió sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA),i hi ha grups que han presentat propostes de resolució i han demanat compareixe­nces de consellers en comissions.

Aquestes peticions no es podran dur a terme perquè les comissions legislativ­es no es poden constituir fins que no hi hagi Govern, i els grups encara s’han de posar d’acord sobre quants diputats de cada partit les formaran.

Tot i que encara no hi hagi nou Govern, sí que es podria celebrar un ple on els membres de l’Executiu en funcions podrien comparèixe­r per informar sobre la situació del coronaviru­s, una cosa que abans de les eleccions es feia a la Diputació Permanent, però ara fa uns mesos que el Govern no se sotmet al control parlamenta­ri, informa Europa Press.

La CUP avança que sí que recolzarà l’aspirant del partit de Puigdemont a la segona secretaria

 ?? Andreu Dalmau / Efe ?? Laura Borràs, de JxCat (esquerra), presideix la reunió de la Mesa del Parlament al costat d’Eva Granados (PSC) i Ruben Wagensberg (ERC).
Andreu Dalmau / Efe Laura Borràs, de JxCat (esquerra), presideix la reunió de la Mesa del Parlament al costat d’Eva Granados (PSC) i Ruben Wagensberg (ERC).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain