El Periódico - Català

Les autonomies temen un altre caos legal al final de l’alarma

> Andalusia i Euskadi critiquen que Sánchez no hagi pactat el final de les restriccio­ns

- PILAR SANTOS

Després d’escoltar Pedro Sánchez dimarts dient que no té intenció de prorrogar l’estat d’alarma després del 9 de maig, alguns presidents autonòmics han començat a témer-se que es repeteixi el caos legal que es va viure a la tardor passada, quan els tribunals van tombar restriccio­ns aprovades pels governs de les comunitats. I l’objecció no es va escoltar ahir només a dirigents del PP; també executius liderats pel PSOE, com el de Castella-la Manxa i el del País Valencià, van expressar la seva preocupaci­ó.

El conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández Sanz, va admetre que hi ha «certs dubtes des del punt de vista jurídic» sobre com actuar quan l’alarma acabi. I Mònica Oltra, vicepresid­enta de la Generalita­t Valenciana, va avisar que algunes restriccio­ns no es podran portar a terme. Per exemple, el Tribunal

Superior de Justícia d’Aragó va desautorit­zar el confinamen­t perimetral a la localitat de La Almunia de Doña Godina (Saragossa) i el del País Basc va aixecar el tancament dels barris decretat pel Govern d’Íñigo Urkullu.

«Ni una trucada»

Tant el dirigent del PNB com el popular Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, van criticar Sánchez per haver decidit aixecar l’estat d’alarma de manera unilateral i sense comunicar-ho prèviament a les autonomies. Moreno considera que Sánchez no ha «madurat» prou aquest pas i que no l’ha negociat amb les comunitats. «Demano cogovernan­ça al Govern, que practiquin el que prediquen», es va queixar. «Una trucada almenys», va dir Miguel Ángel Revilla (Partit Regionalis­ta de Cantàbria).

Per al líder del PP, Pablo Casado, el que ha de fer Sánchez és acceptar el seu oferiment per reformar les lleis necessàrie­s, abans del 9 de maig, perquè les autonomies no quedin a mercè dels tribunals. Aquests canvis donarien «seguretat i estabilita­t» a les comunitats, segons el PP, que fa gairebé un any que ho demana.

No ho veu així l’Executiu central, que, malgrat que ha defensat durant mesos que l’estat d’alarma és l’únic instrument que permet mantenir certes restriccio­ns, assegura ara que les autonomies tenen competènci­es per frenar els contagis. La vicepresid­enta primera, Carmen Calvo, va recordar dimecres que la justícia ha avalat, a més, que les decisions del Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut (que reuneix els consellers autonòmics i l’Executiu central) són de «compliment obligatori», cosa que dota de marc jurídic les restriccio­ns, informa Miguel Ángel Rodríguez.

«No s’ha de modificar cap legislació, no s’ha d’afegir res per afrontar el 10 de maig. Tenim instrument­s ordinaris perquè a cada pas que anem fent es puguin resoldre [els dubtes] amb l’acord continu de coordinaci­ó de les comunitats autònomes i el Govern, sabent que les accions coordinade­s les hem de complir», va sentenciar, rebutjant la invitació del PP. Així les coses, tot apunta que els tribunals continuara­n sent els àrbitres de la pandèmia.

 ?? Iñaki Berasaluce / Europa Press ?? Agents de la policia basca en un control de trànsit, ahir, a Vitòria.
Iñaki Berasaluce / Europa Press Agents de la policia basca en un control de trànsit, ahir, a Vitòria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain