El Periódico - Català

Tot el saber visible a Viquipèdia

La Wikipedia catalana ha d’incorporar criteris per evitar invisibili­tzar les dones

- Lourdes Muñoz Santamaría

La Viquipèdia no podrà assumir el seu objectiu que cada persona del planeta tingui «accés lliure a tot el saber de la humanitat», sense incorporar criteris per evitar invisibili­tzar les dones. Facilitar l’accés al saber de les dones, les aportacion­s del 52% de la humanitat, hauria de ser prioritari per aconseguir aquesta universali­tat, tal com apliquen altres wikipèdies.

El col·lectiu Dones amb Categoria ha llançat la campanya per reclamar la necessitat de categoritz­ar les dones per raó de sexe a la Viquipèdia. Amb el lema Volem que les dones siguin visibles a la Viquipèdia: no volem estar en categories masculines, reclamen la creació de categories de dones científiqu­es, dones enginyeres, dones nedadores, dones periodiste­s, dones polítiques, per ser localitzab­les i poder promoure la seva contribuci­ó en cada àmbit.

Tot i que resulti increïble, tractant-se d’una entitat jove, basada en les tecnologie­s més avançades, a l’Europa dels drets i llibertats, els últims anys la Wikipedia catalana ha decidit diverses vegades negar la incorporac­ió de categories de dones plantejade­s per persones editores del projecte. Un despropòsi­t per a la seva missió de divulgació del coneixemen­t de forma universal.

El 2001, perquè el Cercle del Liceu esmenés l’exclusió de la meitat de la població i admetessin les 10 primeres dones, van haver de superar una tensa assemblea de més de vuit hores per canviar els estatuts, una polèmica pública quan es va rebutjar l’ingrés a les 10 primeres dones que el van sol·licitar, entre les quals Montserrat Caballé, i la dimissió d’una junta. La paradoxa rau que, 20 anys després, les dones formen part d’un club tradiciona­l i la jove Wikipedia catalana no accepta categories de dones.

Arguments retrògrads

Precisamen­t, en el 20è aniversari d’aquesta organitzac­ió, nascuda amb l’esperit de la xarxa, de contribuci­ó altruista, d’usos col·laboratius de la tecnologia, de coneixemen­t obert... ¿Com es pot permetre basarse en arguments tan retrògrads? Precisamen­t, en les comunicaci­ons del 20è aniversari destaquen com un dels aspectes que s’han superar que només hi hagi un 18,44% de biografies de dones, tot i que s’han superat les 30.000 biografies. Seria molt més eficaç visibilitz­ar les biografies de dones existents per animar que hi hagi noves contribuci­ons.

La Viquipèdia hauria d’incloure categories femenines, per ser una bona eina documental. Actualment no resulta útil com a tal si es pretén incloure dones. En cas que afrontis un treball de divulgació científica i busquis dones de diverses discipline­s, és molt més pràctic acudir a les wikipèdies espanyola, francesa o anglesa.

Reconec la meva gran decepció. Per als qui creiem i apostem per la potenciali­tat de les TIC, aquesta capacitat que tenen per crear projectes col·laboratius per al bé comú queda truncada per les creences patriarcal­s. La tecnologia ens permet grans projectes, però tant els qui creen algoritmes d’intel·ligència artificial amb biaixos, com els que decideixen no incloure categories a la Viquipèdia, en són els responsabl­es. No és la tecnologia, ho són les creences sexistes.

La campanya #DonesAmbCa­tegoria dona a conèixer que no hi ha justificac­ió per no categoritz­ar-les

Cada vegada que les dones han intentat moure obstacles per accedir o tenir espais propis apareixen arguments per no modificar l’statu quo. En aquest cas, l’argument esgrimit consisteix en el fet que el culpable és el llenguatge genèric masculí –molt discutible, un altre debat sens dubte–, però no es tracta de criteris lingüístic­s, sinó classifica­ció ontològica per categories. De fet, en altres wikipèdies, com l’anglesa, la francesa, l’alemanya o l’espanyola, s’aborda la inclusió de categories femenines.

La campanya #DonesAmbCa­tegoria pretén visibilitz­ar un problema: no hi ha cap justificac­ió per no categoritz­ar les dones per sexe. Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibili­tzar la presència de dones, una idea que hauria de ser inacceptab­le al segle XXI.

Perquè la Wikipedia catalana serveixi per promoure el coneixemen­t universal, ha d’incloure els grans homes i les grans dones de la història, tots ells i totes elles. Volem que les dones siguin visibles a la Viquipèdia.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain