El Periódico - Català

La fiscalia demana fins a 10 anys per a 15 ultres per assetjar una mesquita

El ministeri públic atribueix als acusats, encapçalat­s pel líder de Democràcia Nacional a Catalunya, coaccions, amenaces, lesions i un delicte d’odi contra el centre de culte de Nou Barris.

- TONI SUST J. G. ALBALAT

Un grup ultradretà va començar el març del 2017 una campanya contra la mesquita que havia d’obrir les portes al carrer de Japó de Barcelona, a Nou Barris. La campanya es va mantenir durant mesos i el grup va passar a assetjar les persones que s’hi acostaven. La van prendre amb el recinte i amb els qui hi acudien a resar. Van fer pintades islamòfobe­s a la persiana de l’entrada del local, que també van danyar, impedint que es pogués tancar bé.

Van col·locar carn i embotits de porc a l’entrada per incomodar el col·lectiu musulmà, van llançar pintura, van amenaçar alguns assistents i manifestan­ts que recolzaven el centre religiós i fins i tot els van colpejar. Es van barrejar entre alguns veïns contraris a la mesquita per manipular-los i van abocar algunes de les seves expression­s d’odi en missatges penjats en els seus comptes de les xarxes socials.

Per tot això, el fiscal de Delictes d’Odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, sol·licita per als acusats fins a 10 anys de presó. Aquesta és la pena més elevada reclamada i correspon a Alberto B., considerat el màxim dirigent de Democràcia Nacional a Catalunya, formació d’extrema dreta a la qual estaven vinculats els imputats, alguns dels quals integraven la branca juvenil. En total, són 15 els acusats pel ministeri públic.

En el seu escrit, el fiscal els atribueix coaccions, amenaces greus, lesions i un delicte d’odi. Alberto B. està acusat per tots els delictes, sent a més l’únic assenyalat per amenaces greus i lesions. Per les coaccions, el ministeri públic sol·licita tres anys de presó per a 13 acusats i quatre per a Alberto B., així com la prohibició d’acostar-se a menys de 1.000 metres del lloc. Reclama així mateix 18 mesos per cada una de les dues acusacions d’amenaces greus, que també recauen en el líder del grup. Per un delicte lleu de lesions i maltractam­ent demana dos mesos de multa, també a Alberto B., per al qual en aquest apartat sol·licita que no pugui acostar-se a les persones que va atacar. Finalment, cinc acusats reben la petició de tres anys de presó per un delicte d’odi.

Algunes de les accions del grup consistien en la col·locació d’adhesius a la façana del local en contra de l’obertura del centre de culte, amb frases com «Mesquita, no. Aquesta és la nostra terra i la defensarem» i «Sis milions d’aturats, sis milions a casa seva, recuperem el nostre país». Una de les pintades fetes a l’entrada incloïa les sigles de la branca juvenil de Democràcia Nacional: «Espanya cristiana, no musulmana-DNJ». També van bloquejar el pany del local amb cola i silicona. Els fets van ser denunciats al seu dia pel vicepresid­ent de la comunitat islàmica de Nou Barris i per l’imam.

Els imputats van tirar carn de porc a la porta, van fer pintades i van assetjar els fidels

El fiscal argumenta, en l’escrit en el qual sol·licita les penes, que els acusats van aprofitar el context del temor d’atemptats islamistes, en un moment en què l’alerta terrorista era elevada, per atiar el rebuig a la mesquita.

L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix l’acusació particular en el procés judicial, recolza les peticions del fiscal. «Celebrem que la fiscalia hagi reconegut la hipòtesi amb què treballava el consistori: que no es tractava de fets aïllats, ni de danys concrets, sinó d’una operació orquestrad­a d’assetjamen­t contra l’obertura d’un centre de culte, amb la gravetat d’intentar impedir exercir un dret fonamental, el de la llibertat de culte».

n

 ??  ??
 ?? Julio Carbó ?? Protesta davant la mesquita del carrer del Japó, el maig del 2017.
Julio Carbó Protesta davant la mesquita del carrer del Japó, el maig del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain