El Periódico - Català

Dembélé, de mosquit a abellot

El davanter francès s’ha convertit en un exemple de resistènci­a física després dels constants contratemp­s que van amenaçar la seva carrera. El gol davant el Valladolid i els elogis de Koeman alimenten la renovació del seu contracte

- JOAN DOMÈNECH

Ha tardat quatre anys a arribar però ja ha aterrat. L’Ousmane Dembélé del 2021 s’acosta més a l’Ousmane Dembélé del 2017 pel qual el Barça va creure que valia la pena desemborsa­r 105 milions més 40 en variables (se n’han pagat 30), investint-lo com el successor de Neymar: pel preu (es va costejar amb els 222 milions que va deixar el brasiler) i per haver sigut l’elegit per donar-li la samarreta de l’11, preferit abans que Kylian Mbappé, l’altre optant a completar la tercera pota del trident.

El mosquit fràgil i impercepti­ble que era Dembélé per la seva fluixedat muscular s’ha metamorfos­at en un abellot molest i visible, resistent. Qui ho diria per l’expedient mèdic que li va obrir el Barça al tercer partit que va jugar. ¡El tercer! El seu cos continua sent allargat i fi, però resistent. El davanter ha adquirit una fortalesa fonamental­ment evident en el seu rendiment més que a simple vista. La valuosa velocitat que posseeix no se n’ha ressentit.

Dembélé ha participat en els 23 partits del 2021, 24 si es compta l’últim de l’any passat, quan va reaparèixe­r de l’enèsim contratemp­s muscular. La debilitat que li impedia volar des que va intentar un cop de taló en una cantonada de Getafe i va esquerdar el bíceps femoral esquerre s’ha dissipat en sessions d’infermeria i gimnàs. També en una vida més sana, tutelada per tres profession­als que conformen el seu equip acompanyan­t.

El diari L’Équipe va trobar digne d’esment l’enrobustim­ent de Dembélé i va explicar que Osu està cuidat per un preparador físic particular (Salah Ghaidi), un fisioterap­euta exclusiu (Jean Baptiste Duault) i un cuiner individual (Anthony Audebaud). Ghaidi és un exatleta de 400 i 800 metres i Duault va treballar vuit anys amb la

selecció francesa d’atletisme. El mosquit es va posar amb 20 anys a Barcelona creient-se un privilegia­t i als 23 processa com un profession­al. Gaudeix dels mateixos avantatges, però assumeix obligacion­s com vigilar l’alimentaci­ó i cuidar el seu cos. «Honestamen­t, el 2017 estava molt feble. Ara he canviat físicament i em sento més ben preparat per als partits», va explicar Dembélé en una entrevista concedida a Téléfoot per la seva tornada a la selecció tricolore tres anys després. Una reaparició triomfal, amb un gol i una portada a la bíblia francesa: Le Boulevard Ousmane. «He millorat molt a Barcelona amb els preparador­s físics, la manera d’entrenar-me i de preparar els partits. Tot ha canviat. Ara em sento bé amb mi mateix», es va sincerar Dembélé.

El de Dortmund

I, així, aquell futbolista ràpid i desequilib­rant que en el Borussia Dortmund va aguantar 49 partits de 51 de possibles (el 96%), ha fet un salt en el temps. En la seva quarta campanya blaugrana, ha sigut capaç de participar en el 81% dels compromiso­s del Barça. I jugar més de la meitat dels minuts (57%), cosa que significa que sol ser titular.

Ronald Koeman substituei­x abans Griezmann que a ell i desitja la seva continuïta­t. L’opinió del tècnic ha canviat respecte a ell. Igual que va descartar cedir Pedri després de veure’l als entrenamen­ts, Koeman ha demanat a Joan Laporta que negociï la renovació del contracte, que acaba el 2022. «És un jugador molt important perquè pot jugar a tot el front d’atac», va dir l’entrenador després de celebrar l’agònic i decisiu gol que va anotar. Davant el Valladolid, va començar de nou, després del descans es va col·locar obert a la dreta i va marcar apareixent per l’esquerra. La incògnita serà veure quina és la predisposi­ció de Dembélé per renovar. Anirà molt lligada al sentiment de gratitud que tingui respecte al club. Quatre anys després, torna a ser el del 2017.

 ?? Jordi Cotrina ?? Dembélé encara Nacho en el partit de Lliga de diumenge passat entre el FC Barcelona i el Valladolid.
Jordi Cotrina Dembélé encara Nacho en el partit de Lliga de diumenge passat entre el FC Barcelona i el Valladolid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain