El Periódico - Català

Vinicius: de la burla a la glòria

- RAÚL PANIAGUA

L’extrem brasiler, de 20 anys, viu el seu millor moment des de la seva arribada al Madrid el 2018 per 61 milions. Davant el Liverpool va aconseguir el seu primer doblet amb l’equip merengue en 106 partits. Ara espera brillar en el clàssic contra el Barça, com ja va fer l’any passat amb un gol clau.

Vinicius Júnior difícilmen­t oblidarà la nit del 6 d’abril. Tampoc ha tingut massa jornades de glòria des del seu desembarca­ment en el Reial Madrid el juliol del 2018. El club blanc va pagar 61 milions al Flamengo pel brasiler, que va arribar a ser comparat amb Pelé. Aquesta gosadia aviat es va convertir en una llosa per a l’extrem, que ha suportat tota mena de burles en aquestes tres temporades.

Pot ser que la fama li arribés massa aviat. Amb 18 anys acabats de complir va debutar en un Bernabéu que ha viscut totes les cares del futbolista, tan capaç de protagonit­zar accions meritòries de desbordame­nt i velocitat com de fallar gols absolutame­nt increïbles. El sobrenom de Fallicius no li va caure de casualitat. La seva joventut i el seu desvergony­iment ja feien presagiar que en qualsevol moment es produiria el destapamen­t definitiu, però també és probable que quan tornin els errors es recuperi el fil de la broma. Vinicius mai serà un gran definidor, però tampoc perdrà aquesta frescor tan escassa en el futbol actual, massa previsible i escassamen­t volcànic.

Vinicius va aconseguir davant el Liverpool el seu primer doblet amb la samarreta blanca en 106 partits. No es tracta precisamen­t d’una dada elogiosa per a un davanter que va marcar tres gols en el seu primer curs en el club blanc i cinc en el segon. En el tercer ja ha batut el seu rècord. Amb els dos d’ahir suma sis gols (tres en la Lliga i tres en la Champions), xifres que continuen sent molt pobres.

«Me n’alegro per ell. Fa un treball fantàstic, sobretot en defensa. Sabem el jugador que és quan té espais, com en l’10. Aquests dos gols li donaran molta confiança, s’ho mereix», va reflexiona­r Zinedine Zidane després de l’excel·lent partit del brasiler contra el Liverpool.

Qualsevol que escolti el tècnic pensaria que Vinicius és una peça clau en els seus esquemes. Però la realitat és molt diferent. A la Lliga,

L’exjugador del Flamengo només ha marcat un punt en els 25 últims partits de Lliga

per exemple, només ha jugat 14 partits de titular. Ni tan sols les contínues lesions de Hazard, que ocupa la posició favorita de Vinicius, han servit perquè l’exjugador del Flamengo sigui un fix de Zidane. Tampoc hi ajuda la seva escassa eficàcia en l’àrea: només ha marcat un gol en els 25 últims partits de Lliga.

Aquests registres van acabar amb la paciència de més d’un merengue, feliç per aquesta possible inclusió de Vinicius en l’operació per Mbappé, una opció a la qual Jorge Valdano va donar el seu vistiplau amb contundènc­ia. Ni tan sols el seu doblet davant el Liverpool ha canviat gaire l’opinió dels seguidors. En una enquesta d’ahir de Marca, el 62% dels internaute­s el preferien fora si això suposava l’arribada de l’astre del PSG.

La crítica de Benzema

En aquesta muntanya russa d’emocions que envolta l’aventura blanca del brasiler hi va haver també un episodi molt polèmic. L’octubre passat, quan pitjor estaven les coses al Madrid, en el descans del partit contra el Borussia Mönchengla­dbach, les càmeres van captar un diàleg de Benzema amb Mendy. «Juga fatal. Germà, no l’hi passis a ell. Juga en contra nostre», va deixar anar el punta francès al seu compatriot­a. Persistent i tenaç com pocs, Vinicius ha passat de les burles i les llàgrimes a la glòria del seu doblet davant el Liverpool. Li hauria encantat que la cita fos al Bernabéu, però toca conformar-se amb jugar a l’Alfredo di Stéfano. Allà espera ara el Barça, al qual ja va amargar fa un any amb un gol decisiu en el clàssic (2-0) que va tornar el Madrid al liderat de la Lliga poc abans del confinamen­t. Mariano va certificar aquella derrota del gris equip de Quique Setién davant el futur campió. «La gent de fora parla, jo continuo treballant. Això em dona força per arribar al moment important i aconseguir els gols que necessitem», va assegurar el brasiler després de la seva nit exitosa davant els reds. «Somiava jugar al Madrid. Ho he donat tot per aquesta samarreta», va explicar l’extrem.

n

 ??  ?? Kiko Huesca / Efe
Kiko Huesca / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain