El Periódico - Català

El gol d’Asensio

- Sònia Gelmà

Asensio va marcar contra el Liverpool i segur que vol repetir contra el Barça en el clàssic. Però per més gols que aconseguei­xi d’aquí fins al final de la temporada, cap serà més important ni donarà més sentit als valors esportius de la seva professió que el que ha marcat a les xarxes socials.

El mallorquí va penjar la fotografia de la seva celebració davant els anglesos i una similar de la seva companya de club, Misa Rodríguez, la portera de l’equip femení. Mateixa passió, la va titular. És el missatge que havia escrit, hores abans, ella mateixa en el seu perfil. Ell hi va afegir una frase: «Que res ni ningú t’impedeixi dir el que penses». El missatge d’ella ja no hi era, l’havia retirat davant la quantitat de comentaris sexistes i ofensius que havia rebut. Va pensar que havien guanyat els energúmens, però no.

Asensio simplement la va recolzar davant la imbecil·litat que habitualme­nt ronda per les xarxes socials. El seu gest es va viralitzar i va arrossegar múltiples comptes de clubs esportius. Es visibilitz­a així una situació que, de no ser per Asensio, hauria passat desaperceb­uda. Una de tantes.

Insults racistes

L’anonimat de les xarxes també va servir d’escut per a racistes que es van acarnissar amb Trent Alexander-Arnold i Naby Keita. És intolerabl­e qualsevol tipus d’insult, és abominable si es basa en el seu sexe o en el seu color de la pell. El Liverpool, com Asensio, el va denunciar i va anar un pas més enllà, reclamant que es prenguin mesures per part de les plataforme­s, a més d’una legislació necessària que ho recolzi. En la mateixa línia, fa uns dies Thierry Henry va eliminar totes les seves xarxes socials en senyal de protesta cap al poc control que exerceixen els propietari­s d’aquestes organitzac­ions.

Les xarxes socials són una oportunita­t perquè els esportiste­s connectin amb els seus aficionats, però s’han convertit en una selva sense llei, i no només en el món de l’esport. Com si la vida virtual no es regís per les mateixes normes bàsiques d’educació, com si fos un abocador. Gestos com el d’Asensio posen el focus en aquest femer. Feia falta, bon gol.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain