El Periódico - Català

La quarta onada força Catalunya a adoptar noves restriccio­ns

Cada rebrot s’inicia amb una ocupació més gran d’ucis que l’anterior i creix el risc de desatendre l’activitat hospitalàr­ia ordinàrian • El 6% dels catalans ja han rebut dues dosis de la vacuna

- BEATRIZ PÉREZ

Són moltes les veus que ja parlen d’una quarta onada de coronaviru­s. Fa dies que els indicadors pugen tant a Catalunya com a Espanya. I molts països d’Europa ja hi estan immersos. El problema és que cada onada pandèmica arrenca amb més pacients a les ucis que l’anterior. Preocupa la pressió assistenci­al i la probable desprogram­ació de l’activitat ordinària. Els sanitaris descarten que l’actual taxa de vacunació (un 16% a tot Espanya) serveixi per doblegar la nova onada. Vindran més restriccio­ns. De moment, Catalunya tornarà a estar confinada comarcalme­nt des d’aquesta pròxima mitjanit.

1

¿Quina és la situació epidemiolò­gica? Si Catalunya no està ja immersa en una quarta onada de coronaviru­s, hi entrarà en pocs dies, segons els experts consultats per aquest diari. «Fa una mica de por perquè això és una pel·lícula que ja hem vist», diu Pere Domingo, coordinado­r de la planta Covid de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i membre de la unitat de Malalties Infecciose­s del centre. «S’assembla bastant a l’inici de la tercera onada, amb una diferència: ara les ucis estan més plenes de pacients amb coronaviru­s», afegeix.

Segons el cap de Malalties Infecciose­s de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, el territori està «començant ja una quarta onada», cosa que es reflecteix en un «canvi de tendència en la corba». «Durant la baixada de la tercera onada, que va ser més lenta de l’esperat, hi va haver alts i baixos. Però aquests dies, la pujada està sent més gran que les d’aquella baixada», explica Horcajada.

«Les distincion­s entre quarta onada i rebrot de la tercera són de tipus semanticot­ècnic –diu l’epidemiòle­g i Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.– Per parlar de quarta onada, hauríem d’haver reduït al mínim la tercera, i no va ser així. Però és igual: estan augmentant els casos de coronaviru­s, pugem lentament però constantme­nt, així que podem parlar de quarta onada».

Als hospitals, l’ambient és de «molta preocupaci­ó», reconeixen els sanitaris.

2

¿Ja es nota l’efecte de la Setmana Santa? Encara no, apareixerà a partir de la setmana que ve, a uns 10 dies d’acabar les vacances. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va advertir dimarts que durant els dies festius, igual com el cap de setmana, es

«Fa una mica de por perquè això és una pel·lícula que ja hem vist», confessa un especialis­ta

diagnostiq­uen menys contagis perquè la gent va menys al metge. Això explicaria que l’índex de reproducci­ó (o Rt, que mesura el creixement potencial de la pandèmia) hagi baixat en els últims dies. Però ara mateix és un indicador enganyós, perquè està en 0,93, cosa que indicaria que l’epidèmia està en regressió. Tots els experts coincideix­en que la situació empitjorar­à.

«La Setmana Santa contribuir­à que aquesta pujada s’acceleri més. Això no vol dir que tinguem un descontrol: hi h agent vulnerable protegida ja perla vacuna, però n’ hi ha encaram olta altra susceptibl­e d’ emmalaltir greument », explica Trilla.

3

¿Com estan els hospitals i les seves ucis? Són la gran preocupaci­ó en aquesta pandèmia perquè el que està en joc és el col·lapse sanitari. Els sanitaris adverteixe­n que cada onada ha començat amb un major nombre de persones amb coronaviru­s en hospitals i ucis. Per exemple, l’1 d’octubre, quan aproximada­ment va començar la segona onada, hi havia 167 malalts amb Covid a les ucis. El 24 de desembre, quan va començar Nadal, que va produir la tercera onada, n’hi havia 337. I ara n’hi ha 458. L’ocupació a les ucis creix a un 10% setmanal, segons el Grup de Biologia Computacio­nal i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC. En total, en aquests moments hi ha 1.712 pacients amb coronaviru­s als hospitals catalans.

Els hospitals tenen recursos per atendre molts més malalts dels que ja estan atenent, sí, però el problema és l’activitat ordinària, que és allò que corre perill de deixar d’atendre’s. «En la segona onada no es va haver de desprogram­ar. En la tercera, hi va haver una o dues setmanes en què programem menys cirurgies complexes perquè hi havia menys llits a les ucis. No ens plantegem tornar a una situació com la dels mesos de març o abril del 2020, però el que volem és que l’impacte sigui el mínim en la resta d’activitats», diu Máñez.

4

¿La vacunació ajudarà a combatre aquesta onada? A Catalunya, només el 16% de la població té almenys una dosi de la vacuna i un 6,8% en té les dues. La protecció és molt baixa. «L’efecte de la vacunació és positiu i indubtable, però amb els nivells actuals, malgrat que s’hagi immunitzat gent vulnerable, no crec que serveixi per evitar una nova onada», opina Domingo. El cap de Malalties Infecciose­s de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), Bonaventur­a Clotet, posa com a exemple Israel, país on més del 50% de la població ja té les dues dosis i on «la pandèmia s’ha disminuït un 94% gràcies a les vacunes» (malgrat que encara s’ha de veure la «durada de la immunitat»).

Però aquest no és el cas ni de Catalunya, ni d’Espanya, ni d’Europa. «Fins que no tinguem vacunat, com a mínim, el 60% de la població, continuare­m tenint brots», adverteix aquest infectòleg, qui en paral·lel defensa fer tests ràpids d’antígens dues vegades per setmana a tota la població per detectar asimptomàt­ics, com fa el Regne Unit. A més, un altre dels problemes és que la vacuna protegeix en un 95% de la malaltia greu, però «no evita la transmissi­ó».

5

¿S’han d’endurir les restriccio­ns? «Per desgràcia, no queda un altre remei», diu Clotet. De moment, el Govern va anunciar ahir que torna a entrar en vigor el confinamen­t comarcal a Catalunya, per la qual cosa la població només podrà sortir de la comarca per motius justificat­s. «S’han de prendre mesures que evitin estar en espais tancats», diu Clotet. «Les terrasses dels bars no haurien de tancar, però els interiors sí».

Segons l’opinió d’Horcajada, les mesures actuals «no són suficients» i sí o sí s’han d’«endurir» a causa del «risc» que se «saturin» les ucis.

 ?? Ferran Nadeu ?? Un pacient a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron, dimarts passat.
Ferran Nadeu Un pacient a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron, dimarts passat.
 ??  ??
 ?? Font: ECDC ??
Font: ECDC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain