El Periódico - Català

L’impost mínim global a les empreses, més a prop

La proposta dels Estats Units perquè les multinacio­nals tributin més guanya adeptes i facilita l’acord polític

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La proposta per establir un impost mínim global per a les multinacio­nals continua guanyant punts des que els Estats Units abracessin sense matisos la idea a principis d’aquesta setmana. El G-20, els països del qual represente­n el 90% del producte interior brut mundial, va mostrar ahir la seva confiança que es pugui arribar a un acord a mitjans d’any, l’objectiu que es fixa l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament (OCDE), que lidera els grups de treball en què participen 140 països. «El que estem veient aquest any és una acceleraci­ó del procés i el G-20 espera arribar a un acord al juliol», va afirmar el ministre de Finances italià, Daniele Franco, al final dels dos dies de reunió de l’organisme.

La iniciativa va cobrar força des del començamen­t de la pandèmia davant la necessitat dels governs de tot el món d’ampliar la seva base fiscal per fer front a la crisi i reconstrui­r els seus comptes públics una vegada se superi la fase més crítica de l’emergència sanitària. L’Administra­ció de Joe Biden ha convertit la proposta en un dels pilars amb els quals pretén finançar el massiu paquet d’infraestru­ctures amb què vol impulsar la transforma­ció verda de la seva economia. El ministre italià, el país del qual presideix aquest any el G-20, va assegurar que queden encara serrells per resoldre, però va expressar el seu optimisme sobre la possibilit­at d’arribar a un acord en la reunió que els ministres de Finances i banquers centrals del grup faran a principis de juliol, reflectida també en el comunicat final de la reunió.

Des d’Europa se succeeixen les adhesions, expressade­s per Espanya,

França i Alemanya. «Espanya dona suport fermament a les propostes de la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, per a un impost mínim global a les corporacio­ns que pugui acabar amb la carrera a la baixa», va escriure la vicepresid­enta Nadia Calviño a Twitter. «Hauríem de continuar amb el treball de l’OCDE per aconseguir un acord aquest estiu que inclogui un sistema efectiu per a la tributació digital». I és que la proposta de l’OCDE inclou les dues coses, un tribut mínim per acabar amb l’evasió fiscal de les grans empreses, com una taxa digital perquè Amazon, Google o Facebook paguin impostos allà on obtenen els beneficis.

Divergènci­es europees

Si bé sembla existir voluntat política dins del G-20 per segellar un acord, està lluny de ser unànime. Un país com Irlanda, que basa part del seu model econòmic a atraure la inversió estrangera amb tributs molt baixos per a les grans corporacio­ns, ja ha expressat la seva preocupaci­ó sobre l’impacte que aquest impost podria tenir en la seva economia i d’altres semblants. D’altres com el Regne Unit semblen estar més interessat­s a resoldre la taxa digital que a deixar sense oxigen els paradisos fiscals. I després hi ha un altre problema que probableme­nt es deixarà per al final: ¿en quant es xifra aquest impost? Els EUA aspiren a situar-lo en el 21%, mentre que l’OCDE ha estat treballant amb un barem pròxim al 12%, segons Reuters.

En la reunió del G-20, que coincideix amb l’Assemblea de Primavera del Fons Monetari Internacio­nal, també es va acordar augmentar els fons d’emergència de l’FMI i estendre durant sis mesos la moratòria als països en desenvolup­ament per tornar el seu deute, una mesura adoptada per ajudar-los a fer front a la crisi de la Covid-19. Però aquesta moratòria serà l’última i no s’ha dit res d’una possible cancel·lació del deute, cosa que ha decebut les oenagés, com ha denunciat Oxfam.

 ?? AFP ?? El ministre d’Economia d’Itàlia, Daniele Franco (a l’esquerra de la bandera italiana), durant la segona reunió per videoconfe­rència del G-20, a Roma.
AFP El ministre d’Economia d’Itàlia, Daniele Franco (a l’esquerra de la bandera italiana), durant la segona reunió per videoconfe­rència del G-20, a Roma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain