El Periódico - Català

Pumpido, segon jutge del TC que s’aparta dels recursos del procés

S’absté després de ser recusat per Puigdemont i els presos per evitar que la resolució pugui ser qüestionad­a a Europa

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El magistrat encarregat fins ara de coordinar al Tribunal Constituci­onal els recursos presentats contra la sentència del procés, Cándido Conde-Pumpido, ha decidit apartar-se de la seva resolució per evitar que la sentència que s’adopti sobre la condemna del Suprem als líders independen­tistes responsabl­es de l’1-O acabi sent qüestionad­a per la justícia europea i que es retardi la mateixa resolució de les impugnacio­ns, van assenyalar a aquest diari fonts jurídiques.

Ahir, seguint l’exemple d’Antonio Narváez, va entregar la seva abstenció al president del tribunal de garanties, Juan José González Rivas. Tots dos havien sigut recusats primer per l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont i els exconselle­rs que l’acompanyen en la seva fugida i, després, pels polítics condemnats pel Suprem. El Constituci­onal va informar de la decisió de l’exfiscal general de l’Estat en una nota en la qual explica que «una vegada designat el magistrat ponent de l’abstenció, pel torn específic de designació, aquest elaborarà una proposta de resolució que serà examinada pel ple del tribunal». Afegeix que «aquest fet desvirtua la notícia publicada avui en un mitjà digital que afirmava amb rotunditat que el president de la institució estava pressionan­t els magistrats per mantenir Conde-Pumpido en la causa de l’1-O».

Un ara, tres al maig

Si Conde-Pumpido no s’hagués abstingut, hauria calgut tramitar la recusació, cosa que hauria fet

impossible resoldre els recursos del procés abans de l’estiu, com està previst. Segons les fonts consultade­s, així es continuarà amb el ritme fixat i en el ple del dia 20 es resoldrà el recurs que va interposar Jordi Turull i, en el de maig, els de Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Fins ara les impugnacio­ns resoltes han sigut les de Meritxell Borràs i Carles Mundó, condemnats únicament per desobedièn­cia.

L’alt tribunal està compost actualment per 11 magistrats després de la renúncia de Fernando Valdés quan es va obrir judici oral contra ell per un delicte de violència masclista. Per això l’abstenció de Narváez i Conde-Pumpido suposa que, en la resolució dels recursos del procés, només participar­an nou magistrats. El president del Constituci­onal, la vicepresid­enta, Encarnació­n Roca, i el magistrat Andrés Ollero estan pendents de renovació, ja que el seu mandat, com el de Valdés, va acabar el 6 de novembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain