El Periódico - Català

Més recursos i serveis davant la crisi de salut mental

Després de constatar els greus efectes psicològic­s de la pandèmia en la població, l’Ajuntament de Barcelona ha reforçat els seus recursos i serveis per a la ciutadania

- Anna Solà II BCONTENT

El patiment emocional causat per la crisi sanitària i social ha incrementa­t entre la població a causa de la pandèmia per Covid-19. Conscients de l’afectació generalitz­ada en la salut mental de la població, l’Ajuntament de Barcelona s’ha fixat aquest eix com una àrea d’intervenci­ó prioritàri­a. Per això, segueix les directrius del Pla de xoc en salut mental, un conjunt d’actuacions a curt i mitjà termini per afrontar aquesta crisi, aprovades el 2020. Aquest document guia l’actuació del consistori per a l’acompanyam­ent emocional de la població a través de nous recursos i actuacions com ara grups de dol, recursos en línia, i el telèfon de prevenció del suïcidi. Compta amb la col·laboració de les entitats de la ciutat dedicades a la salut mental agrupades a la Taula de Salut Mental de Barcelona.

El pla de xoc dedica recursos extraordin­aris a la salut mental per dotar la població d’eines per reforçar el seu benestar emocional i la seva resiliènci­a. Per això, s’han posat en marxa nous serveis d’atenció i suport.

EN XIFRES. La preocupaci­ó davant d’una possible crisi generalitz­ada de salut mental és latent. L’OMS assegura que el 60% de la població mundial pateix fatiga pandèmica després de viure durant mesos amb incertesa i restriccio­ns.

I és que el desconcert, la por i el cansament acumulat entre la població, especialme­nt davant el sentiment generalitz­at de no veure el final de la pandèmia, està generant problemes greus pel que fa a trastorns d’ansietat o estrès, entre altres. En l’àmbit estatal, les xifres també constaten un empitjoram­ent de la salut mental de la població. Tal com destaca l’últim qüestionar­i elaborat pel CIS sobre la relació entre la Covid-19 i la salut mental, 6 de cada 10 enquestats han tingut símptomes de depressió i ansietat –en diferents graus–, amb més afectació entre els joves i les dones. Els grups de població que durant la pandèmia s’han sentit més aclaparats i preocupats són les persones entre 18 i 24 anys (34%), entre 24 i 34 (32%) i entre 35 i 44 (30%).

Les directrius que marca el pla de xoc s’afegeixen al document de marcar l’estratègia global del consistori pel que fa a la salut mental: el Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, dedicat a prevenir, promoure i atendre les persones afectades i els seus familiars o entorns en l’àmbit de la salut mental.

Des de la direcció d’Envellimen­t i Cures de l’Ajuntament de Barcelona –l’àrea que comprèn la salut mental–, Pilar Solanes coordina el pla de xoc. Sobre la seva creació, destaca: «el març del 2020 ens vam trobar amb una situació nova i inesperada per a tota la població i amb una gran incertesa respecte a les seves sortides. Inicialmen­t vam reforçar l’atenció telefònica de su- port psicològic i poc després vam elaborar el nou pla de xoc a través del diagnòstic de diferents actors de la ciutat». I afegeix: «aquest document té tres objectius, donar més oportunita­ts al benestar personal, acompanyar i desestigma­titzar les persones que tenen trastorns de salut mental, ja siguin temporals o permanents, i facilitar l’accessibil­itat als serveis en relació amb la salut mental».

Segons l’OMS, el 60% de la població mundial pateix fatiga pandèmica El consistori ha habilitat un telèfon de prevenció del suïcidi

El pla de xoc està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordin­aris, que se sumen als 640.000 euros que estava previst destinar durant el 2020 als programes municipals de salut mental que ja funcionen a la ciutat i que està previst mantenir.

ACTUACIONS. En paral·lel al pla de xoc, l’ajuntament ha impulsat i reforçat altres actuacions ja en marxa com el Konsulta’m, un espai d’atenció i orientació per atendre de forma preventiva el malestar psicològic de joves i adolescent­s. Aquest espai també ofereix assessoram­ent als profession­als que treballen amb grups d’adolescent­s o joves. Actualment aquest programa disposa d’11 punts d’atenció en tots els districtes, després de l’obertura aquest any dels últims punts d’atenció, als

districtes de l’Eixample i Gràcia. A més de l’atenció presencial, ofereix atenció telefònica al 010 i informació a barcelona.cat/konsultam. En el marc del pla de xoc en salut mental, el consistori també ha desenvolup­at l’Estratègia de Prevenció del Suïcidi, que consisteix en un telèfon de prevenció del suïcidi (900 92 55 55 - barcelona.cat/prevencios­uicidi) i un nou punt d’atenció per oferir suport a l’entorn més pròxim de les persones amb idees o una conducta suïcida. A Barcelona, el suïcidi és la primera causa de mort en homes d’entre 15 i 44 anys, i la segona en dones després del càncer de mama. A més, es calcula que entre 6 i 7 persones de l’entorn més immediat de la víctima queden afectades de forma greu després d’aquesta mort. Després

de la seva posada en marxa el 6 d’agost, ha rebut prop de 1.500 trucades. Una altra actuació destacada per reforçar la salut mental passa per la creació de grups de suport emocional i grups d’acompanyam­ent del dol. Els primers estan dirigits a persones amb més dificultat­s socials, raó per la qual s’organitzen a través de la derivació de Barcelona Activa i el Pla de Barris a Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Andreu i Sant Martí. Són reunions presencial­s i obertes dirigides per personal especialit­zat. Els grups d’acompanyam­ent del dol s’organitzen a les bibliotequ­es. Finalment, el Cabàs emocional (barcelona.cat/cabasemoci­onal) és una pàgina web destinada a afrontar el greu impacte social i emocional de la Covid-19 amb activitats i recursos en línia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain