El Periódico - Català

Sanitat suspèn la vacuna amb AstraZenec­a als menors de 60

A la reunió del Consell Interterri­torial de Salut celebrada ahir, Madrid va votar-hi en contra i Ceuta i el País Basc es van abstenir.

- EVA CANTÓN

Sanitat i les comunitats autònomes van acordar ahir suspendre la vacuna d’AstraZenec­a en la població menor de 60 anys, segons va anunciar la ministra Carolina Darias al final del Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), celebrat després de la reunió extraordin­ària mantinguda pels ministres europeus de Sanitat per analitzar l’informe de l’Agència Europa del Medicament (EMA) sobre els efectes secundaris de la vacuna. «Amb la informació disponible a data d’avui i per un principi de precaució es recomana utilitzar la vacuna d’AstraZenec­a en persones a partir dels 60 anys», va resumir la ministra. La decisió va ser aprovada per àmplia majoria arran del dictamen l’Agència Europea del Medicament (EMA) i després de la reunió amb els seus col·legues de Sanitat de la Unió Europea. L’EMA ha reconegut que hi ha «un possible vincle» entre les persones vacunades amb l’antídot d’AstraZenec­a, particular­ment dones de menys de 60 anys, i els casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals notificats,peròinsist­eix que els beneficis generals d’utilitzar aquesta vacuna en la prevenció de la Covid-19 continuen superant àmpliament els riscos dels possibles efectes secundaris.

Tot i que no ha recomanat limitar o restringir l’ús de la vacuna i insisteix que s’ha de continuar utilitzant perquè el virus continua provocant milers de morts cada dia, diversos països europeus han modificat la seva estratègia de vacunació en vista

dels casos de trombes detectats en persones vacunades amb el preparat anglosuec.

Ajustar les campanyes

Si Alemanya la reservava només per als majors de 60 anys, Espanya no va començar a utilitzarl­a en la població d’entre 60 i 65 anys fins al passat 24 de març. Abans només es vacunava amb aquest antigen als treballado­rs essencials menors de 55 anys. El Regne Unit anunciava també que no utilitzari­a AstraZenec­a en menors de 30 anys i el departamen­t de Salut de Castella i Lleó va suspendre cautelarme­nt la vacunació a l’espera de conèixer el dictamen de l’EMA.

Per la seva part, la directora de l’Agència Espanyola del Medicament, Maria Jesús Lamas, va justificar la mesura per «ajustar les campanyes de vacunació al coneixemen­t que es va produint» i va posar de relleu que aquesta decisió no ha de minar la confiança en les vacunes, perquè el que es demostra és que els mecanismes de vigilància funcionen. La ministra Darías va puntualitz­ar que «està per determinar» que passarà amb la gent menor de 60 anys que han rebut ja la primera dosi.

Madrid es va mostrar en contra de la decisió adoptada en el Consell Interterri­torial i el País Basc i Ceuta es van abstenir. Ara serà la comissió de salut pública qui haurà de decidir si l’antigen se subministr­arà també als més grans de 65 anys.

Tot i que cal veure quines conseqüènc­ies tindrà en el ritme de vacunació i en el pla del Govern de tenir 33 milions d’espanyols, és a dir, el 70% de la població, immunitzat­s a finals d’agost, la titular de Sanitat va garantir que es manté el calendari.

 ?? Nacho Gallego / Efe ?? Un cartell anunciant la suspensió, ahir a Valladolid.
Nacho Gallego / Efe Un cartell anunciant la suspensió, ahir a Valladolid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain