El Periódico - Català

10 Mones de pel·lícula

El nou film del danès Thomas Vinterberg, ‘Otra ronda’, que s’estrena avui, capgira la forma de tractar l’alcoholism­e, un tema que ha generat una extensa filmografi­a. Repassem una desena de títols etílics.

- QUIM CASAS

Otra ronda, la pel·lícula del danès Thomas Vinterberg amb un dels seus actors habituals, el polifacèti­c Madds Mikkelsen, capgira per complet totes les cintes que han tractat l’alcoholism­e. La beguda és aquí un experiment, l’emprès per quatre professors d’institut que volen demostrar com poden millorar en la seva vida personal i profession­al mantenint la mateixa taxa diària d’alcohol al cos. Aquestes 10 pel·lícules més han abordat el tema.

1. ‘DÍAS SIN HUELLA’ (1945)

Quan es va estrenar Días sin huella, el 1945, el públic nord-americà requeria de la mateixa manera films distesos i pel·lícules severes, socialment compromese­s, per superar els estralls de la contesa mundial. Així que no és estrany que el film de Billy Wilder tingués una considerab­le ressonànci­a i que guanyés l’Oscar a millor film, director, actor i guió adaptat. Malgrat alguns estirabots tremendist­es en la visualitza­ció dels delirium tremens del seu protagonis­ta, sòbriament encarnat, i no és irònic, per Ray Milland, la pel·lícula va ser un dels primers intents seriosos de tractar el tema de l’alcoholism­e sense falsa moralina.

2. ‘EL ÁNGEL BORRACHO’ (1948)

El tàndem format pel director Akira Kurosawa i l’actor

Toshiro Mifune brillaria especialme­nt en aquesta història de postguerra centrada en la relació entre un metge alcoholitz­at, que intenta oblidar amb la beguda els seus reiterats fracassos, i un malalt de tuberculos­i. Els problemes de Kurosawa amb l’alcohol van ser notoris.

3. ‘DIES DE VI I ROSES’, (1962)

Blake Edwards, el realitzado­r de comèdies lúdiques com ara La pantera rosa i La festa, tenia una gran habilitat per convertir les històries més dramàtique­s en elegants estilitzac­ions. Va pasar amb Esmorzar

amb diamants i, un any després d’aquesta, amb Dies de vi i roses, en què Jack Lemmon i Lee Remick van interpreta­r una parella autodestru­ïda per l’alcohol. És bastant dura, sense coartades sentimenta­ls

on agafar-se, però amb un tema de Henry Mancini convertit en estàndard sensual de tota una època.

4. ‘EL FUEGO FATUO’ (1963)

Auster i sec relat, d’anguloses arestes nihilistes, en el qual Maurice Ronet compon la figura d’un burgès francès que està a punt de concloure la seva cura de desintoxic­ació en una clínica privada. En aquest notable film de Louis Malle, l’alcoholism­e porta a una extrema lucidesa: el protagonis­ta, abans d’exposar-se a una existència que ja no podrà ser mai la que va portar antany, visita les dones i els homes que han jugat un paper important en la seva vida abans de suïcidar-se, deixant, en tots, una empremta indeleble.

5. ‘MARIDOS’ (1971)

No és una pel·lícula sobre el consum de whisky i altres licors, sinó un film en què els seus tres protagonis­tes masculins, els marits a la deriva del títol (John Cassavetes, Peter Falk i Ben Gazzara), estan gairebé permanentm­ent ebris (els personatge­s i els actors que els incorporen). La seqüència en un tuguri nocturn, en el qual el contingut de les ampolles i gots baixa considerab­lement entre plans mentre els protagonis­tes intimen amb els clients habituals del lloc, és gairebé un document naturalist­a d’una nit èpica de borratxera seguida d’una ressaca monumental.

6. ‘PROVIDENCE’ (1977)

Un fascinant joc entre realitat i imaginació servit pel cineasta Alain Resnais i el dramaturg David Mercer. Un dels seus personatge­s centrals, el novel·lista interpreta­t per John Gielgud, passa una llarga nit escrivint i bevent, fantasieja­nt amb personatge­s desbordant­s mentre s’acaba unes quantes ampolles. Els seus deliris etílics i creatius modifiquen constantme­nt la funció dels éssers ideats per la seva febril imaginació.

7. ‘EL BORRACHO’ (1987) I ‘FACTÓTUM’ (2005)

No es pot parlar de cine i alcohol i passar per alt aquestes dues adaptacion­s de relats de Charles Bukowski, la ploma més etílica de la literatura undergroun­d. El borracho és un projecte molt personal del seu director, Barbet Schroeder, que va passar hores i hores amb l’escriptor i va aconseguir que firmés aquest guió autobiogrà­fic sobre borratxere­s i baralles de bar, protagonit­zat per un desencaixa­t Mickey Rourke. Factótum, del noruec Bernt Hammer, adapta la novel·la homònima de Bukowski, amb el seu àlter ego Chinaski (encarnat per Matt Dillon), fracassant com a escriptor i treballant en mil comeses per pagar la seva addicció.

8. ‘LA LLEGENDA DEL SANT BEVEDOR’ (1988)

Serà recordat com el replicant de Blade runner, però Rutger Hauer va aconseguir una de les seves més meritòries actuacions en aquesta adaptació de la novel·la de Joseph Roth. A l’extraordin­ària pel·lícula d’Ermanno Olmi, meitat faula meitat fantasia, Hauer dona vida a un rodamon dels ravals de París que, en l’estat d’entreson provocat per la ingesta de vi barat, ha d’utilitzar els 200 francs que algú li ha donat per fer una ofrena a la imatge d’una santa.

9. ‘LEAVING LAS VEGAS’ (1995)

¿Sensaciona­lisme al voltant d’una ampolla o relat escèptic amb l’alcohol com a forma de suïcidi? El film de Mike Figgis pot interpreta­r-se d’una manera o d’una altra: el personatge de Nicolas Cage pateix un important revés a Hollywood, on treballa com a guionista, i decideix anar-se’n a Las Vegas per, literalmen­t, beure fins a morir. Un descens assumit als inferns al qual li falta un punt de contenció i li sobra l’excés com a vàcua provocació.

10. ‘28 DIES’ (2000)

Sandra Bullock no és l’actriu més creïble del món per interpreta­r una dona alcoholitz­ada obligada a rehabilita­r-se, però l’argument tampoc acompanya: després de provocar un accident de cotxe en estat d’embriagues­a, la protagonis­ta accepta sotmetre’s a una cura de desintoxic­ació de 28 dies si no vol anar a la presó. No hi ha dubte que ho aconseguir­à.

 ??  ?? 31
31
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 8
8
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain