El Periódico - Català

Set dècades darrere de la reina

Felip d’Edimburg No va ser ni un pare amantíssim ni un marit fidel, però sí que va jugar a la perfecció el seu paper de consort a la casa reial britànica. Sempre impecable, mai abandonava una habitació abans que la seva dona. Al seu full de serveis a la c

- BEGOÑA ARCE

El marit de la reina Isabel II passarà a la història com l’home que caminava diversos passos darrere de la seva dona. Fotografia­t en milers de cerimònies, amb un impecable uniforme naval o un vestit de Saville Row, mai deixava l’habitació abans que ho fes la sobirana. De professió consort, figurar en segon pla durant el més llarg regnat en la història d’Anglaterra ha sigut el seu paper en la vida. Una missió marginal per a qui no va ser ni pare estimadíss­im, ni marit fidel, ni tampoc l’home d’acció que presumia en la seva molt llunyana joventut.

«No puc aguantar gaire més», va declarar en to irònic quan el maig del 2017 va anunciar la jubilació i la fi de les tasques oficials. Havia participat, segons el balanç que es va publicar llavors, en 22.000 compromiso­s públics i havia pronunciat més de 5.000 discursos. Era el resum de set dècades de serveis a la Corona, pels quals la seva dona es deia reconeguda. Considerat durant llarg temps com un intrús estranger per l’establishm­ent, els britànics el van tolerar, tot i que no apreciaven les seves sortides de to, el seu tarannà malcarat i arrogant. Amb els anys s’havia convertit en una figura d’una altra època, un fantasma del passat.

Sense arrels, ni família

El príncep Felip de Grècia i Dinamarca havia nascut a l’illa de Corfú. Va ser l’únic home i el més jove dels cinc fills de la princesa Alícia i el príncep Andreu, d’origen germanodan­ès. Eren royals de segona fila, sense cap fortuna. La seva infància va ser caòtica, sense arrels, ni llar. Poc després del seu naixement, després d’un cop antimonàrq­uic, la família es va haver de refugiar a París, on va viure amb l’ajuda d’uns parents rics.

La mare va acabar en una institució psiquiàtri­ca quan el nen tenia vuit anys. La seva educació va ser una successió d’internats, a França, Anglaterra i Alemanya i a Escòcia. Era dolent en els estudis, bo en els esports i aviat va començar a despuntar l’adolescent mascle alfa, ociós i amant de la gresca i les belleses femenines. La manca de relacions afectives o de figura paterna marcaria la distància que tindria amb els seus propis fills.

El 1939, a l’esclatar la Segona Guerra Mundial, Felip es va allistar com a cadet a la Marina Reial Britànica. Tenia 18 anys i havia tornat a coincidir amb la princesa Isabel, de només tretze, embadalida, com han explicat les cròniques, amb aquell cosí llunyà, alt, ros, d’ulls blaus, atlètic i extraverti­t. El jove feia veure que era un home de món, amb un toc irreverent que el feia irresistib­le per a una noia educada sense cap contacte amb l’altre sexe.

Els pares de la futura reina no estaven contents. Preferien de lluny algun dels joves aristòcrat­es terratinen­ts anglesos, amb llinatge, vedats de caça i fortuna. Felip no tenia res de tot això, el seu pare, jugador i faldiller, va deixar per tota herència una brotxa d’afaitar d’ivori, uns bessons i un anell, quan un atac el cor se’l va emportar amb 62.

Quan es va declarar a Isabel, el pretendent tenia 6 lliures al banc i va haver de demanar a la seva mare diamants d’una tiara per poder confeccion­ar l’anell de compromís. El que es casaria amb la cap de l’Església anglicana a Anglaterra era un descregut. Nascut al si de l’Església grega ortodoxa, involucrat durant l’adolescènc­ia amb el protestant­isme alemany i finalment convertit a l’anglicanis­me per poder contraure matrimoni. Felip tenia, a més, grans connexions amb Alemanya, cosa que en plena postguerra no era una bona targeta de visita. Les seves germanes s’havien casat amb figures del nazisme, una cosa que va horroritza­r el llavors primer ministre, Winston Churchill. Cap d’elles seria convidada al casament reial.

Retocs al pedigrí

El gran valedor del futur marit va ser el seu tiet matern, Dickie Mountbatte­n, que va ajudar a donar alguns retocs cosmètics al pedigrí del nòvio. El «marit refugiat», com a la cort l’anomenaven despectiva­ment, va haver de canviar els seus cognoms paterns, massa germànics (Schleswig

Holstein), per l’adaptació anglesa del matern, que de Battenberg va passar a ser Mountbatte­n. El promès, orgullós fins aleshores de la seva independèn­cia, va haver de demanar la ciutadania britànica i renunciar als seus títols reials grecs i danesos. A canvi li van ser concedits els de Sa Altesa Reial (H.R.H.), duc d’Edimburg, comte de Merioneth i baró de Greenwich.

L’ascens al tron d’Isabel II, quan només tenia 25 anys, va obligar el príncep a deixar la feina a la Marina, ambient masculí, d’aventures a cada port, en què se sentia molt a gust. Va viure com una humiliació que els seus fills, per recomanaci­ó de Churchill, adoptessin el cognom Windsor. «No soc res més que una maleïda ameba. L’únic home a Anglaterra a qui no es permet que doni els cognoms als fills», afirmaria ressentit.

Patró i president de 800 organitzac­ions, el duc no va amagar el tedi que li provocava tanta recepció, les hores de converses educades i buides, tant somriure i protocol. «Crec que s’avorreix amb tot l’assumpte reial», diria un dels secretaris de la reina. La seva vida encotillad­a en els actes oficials l’amenitzava amb una existència luxosa i privilegia­da alternant partits de polo, competicio­ns de vela, caceres i un currículum extramarit­al, dels rumors dels quals es feia ressò, sobretot, la premsa estrangera.

Una col·lecció d’affaires de la qual mai hi va haver fotos o proves inculpatòr­ies. Escàndols amb sordina, mentre en veu baixa es parlava de crisi matrimonia­l, del cansament de la reina amb el mal humor del seu marit, les insolèncie­s, les bromes misògines i racistes en públic i en privat. «No m’interessa el que posin a la meva tomba», va dir en una ocasió.

A punt de complir un segle, Felip d’Edimburg ha sortit d’escena sense deixar un llegat digne de ser recordat. El dol nacional serà limitat.

«Soc l’únic home a Anglaterra a qui no se li permet donar cognoms als fills», va lamentar ressentit

 ?? Andy Rain / Efe ?? Isabel II i el duc d’Edimburg, l’octubre del 2014, entre les roselles del fossat de la Torre de Londres.
Andy Rain / Efe Isabel II i el duc d’Edimburg, l’octubre del 2014, entre les roselles del fossat de la Torre de Londres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain