El Periódico - Català

El primer ministre portuguès s’allunya dels socis pel control de la despesa

> El Govern recorre l’aprovació al Parlament d’un paquet d’ajudes als autònoms, a les famílies i als sanitaris

- LUCAS FONT

Ha passat poc temps, però sembla molt més. Fa poc més de cinc anys que el primer ministre socialista António Costa va arribar al poder a Portugal de la mà dels partits d’esquerres, el Bloc d’Esquerra (BE) i el Partit Comunista Portuguès (PCP). Llavors els tres partits compartien una posició contrària a l’austeritat –en més o menys mesura– després dels anys sota tutela de la troica, però ara aquestes postures estan més allunyades que mai. El suport dels antics socis de la geringonça al Govern és cada vegada més difícil, així com les possibilit­ats que l’Executiu socialista, que governa en minoria, completi la legislatur­a el 2023.

L’últim episodi de tensió –que es va dibuixar a finals de novembre amb el rebuig del BE als Pressupost­os per primera vegada des del 2015– és per l’aprovació al Parlament d’un augment de les ajudes a autònoms, famílies i personal sanitari, que ha comptat amb l’únic vot en contra dels socialiste­s. El Govern ja ha presentat un recurs al Tribunal Constituci­onal al·legant que aquest augment de la despesa no està contemplat en els Pressupost­os i que s’escapa de les competènci­es de la Cambra. «Aquests col·lectius ja tenen el suport del Govern», va assegurar Costa en roda de premsa després de confirmar el recurs. La decisió també ha generat tensió amb el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, que va donar el seu vistiplau a l’aprovat al Parlament.

L’Executiu tem que el deute i el dèficit públic es disparin més del previst i llastin la recuperaci­ó

Tracte de favor

Els bloquistes consideren que el recurs del Govern és una «dramatitza­ció política» i acusen els socialiste­s de donar un tracte de favor a les empreses per davant dels autònoms. Els comunistes, per la seva banda, lamenten l’«error» de l’Executiu davant el que qualifique­n d’«obstaculit­zació d’unes mesures de suport absolutame­nt necessàrie­s», en paraules del seu portaveu parlamenta­ri, João Oliveira. El cisma entre socialiste­s i els seus antics socis és més que evident, tot i que més enllà d’un canvi d’estratègia del Govern, les diferèncie­s han aflorat pel dur cop que la pandèmia ha provocat en l’àmbit econòmic.

«En l’etapa de creixement, el Partit Socialista va intentar conciliar l’equilibri pressupost­ari amb una política socialdemò­crata, i en la gestió de la pandèmia intenta fer una cosa semblant», explica el politòleg de la Universita­t de Lisboa António Costa Pinto. Però la situació de vulnerabil­itat de la ciutadania és ara molt més gran i ni el BE ni el PCP estan disposats a acceptar les mateixes regles que abans. «Pot ser preocupant per al final del mandat socialista. En aquesta conjuntura els antics socis del Govern estan cada vegada menys disposats a recolzar aquestes polítiques. I els socialiste­s tampoc estan tan disposats a fer més concession­s als partits a la seva esquerra», diu Costa Pinto.

Hi ha el temor en el Govern que el deute i el dèficit públic es disparin més del previst, en un país on l’alta dependènci­a del turisme planteja una recuperaci­ó més lenta que en la resta d’Europa. La crisi de la Covid situa el deute públic portuguès en més d’un 133% del PIB, un dels valors més alts de la UE. Això suposa un augment de 17 punts respecte al 2019, quan l’auge del turisme i de les exportacio­ns van portar el país a registrar un superàvit del 0,2% per primera vegada des de l’arribada de la democràcia el 1974. El 2020 el dèficit va tornar a caure fins al 5,7%, una xifra que, no obstant, està per sota de les previsions del Govern, que l’elevava a un 7,3%.

 ?? Pedro Fiuza / Europa Press ?? El primer ministre portuguès, António Costa, visita un centre de vacunació de Covid, aquesta setmana.
Pedro Fiuza / Europa Press El primer ministre portuguès, António Costa, visita un centre de vacunació de Covid, aquesta setmana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain