El Periódico - Català

Erdogan manipula la UE

La dependènci­a comunitàri­a de Turquia per al control dels fluxos migratoris deixa Brussel·les captiu d’Ankara. El mandatari turc segueix amb les seves provocacio­ns i la repressió política sense témer cap conseqüènc­ia que vingui dels Vint-i-set.

- Eliseo Oliveras

La Unió Europea (UE), una de les potències econòmique­s mundials més grans, s’està deixant manipular pel règim autoritari turc, la malmesa economia del qual depèn de les exportacio­ns al mercat europeu. El president turc, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, se sent enfortit a causa de la dependènci­a europea del seu control migratori, la divisió i debilitat política de la UE i el paper de Turquia d’aliat «valuós» a l’OTAN, reconegut pels Estats Units el 23 de març.

La incapacita­t dels Vint-i-set de gestionar els fluxos migratoris ha deixat la Unió Europea captiva d’Ankara des que el mes de març del 2016 va subcontrac­tar el Govern turc per aturar l’arribada d’immigrants i refugiats a canvi del pagament de 6.000 milions d’euros. Des de llavors, Erdogan ha pogut constatar que no ha de témer cap conseqüènc­ia seriosa dels Vint-i-set, sigui quin sigui el seu comportame­nt.

La impunitat

És igual que els avions de combat de la força aèria turca violin l’espai aeri grec una mitjana de 20 vegades al mes, que Ankara es doti del sistema rus de míssils antiaeris S400 incompatib­le amb l’OTAN, que Turquia realitzi prospeccio­ns gasistes il·legals sota escorta militar a les aigües de Grècia i Xipre, que Ankara es negui a aplicar l’Acord d’Unió Duanera amb la UE a Xipre o que Erdogan qualifiqui de «nazi» la cancellera alemanya, Angela Merkel.

És igual que el Govern turc donés suport als extremiste­s islàmics a Síria mentre preparaven atemptats a la UE, que utilitzi els antics gihadistes d’Al-Qaida a Idlib (Síria), que llancés una ofensiva militar contra les milícies kurdes que van ser decisives per derrotar l’Estat Islàmic, que hagi exportat milicians gihadistes, tropes i armament a Líbia o que fomentés la guerra de l’Alt Karabakh a la tardor del 2020 garantint un decisiu suport militar a l’Azerbaidja­n contra Armènia.

La UE, a diferència del cas rus, s’ha abstingut d’adoptar sancions contra l’empresonam­ent dels diputats i dirigents del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), segona força del Parlament turc, ni contra l’empresonam­ent de periodiste­s, escriptors, activistes socials, professors, acadèmics i crítics amb Erdogan.

La UE ha substituït l’amenaça de sancions contra Turquia del Consell Europeu del desembre per una política d’apaivagame­nt cap a Erdogan. Una llista àmplia de responsabl­es turcs susceptibl­es de ser sancionats, promoguda per França, va xocar amb l’oposició d’Alemanya, Itàlia i Espanya, que van imposar una agenda «constructi­va» després que Erdogan expressés el seu desig de millorar les relacions i suspengués l’exploració gasista. El president nordameric­à, Joe Biden, també va demanar a la UE que no sancionés

Turquia, tot i que els EUA mantenen les seves sancions.

La violència masclista

Tan aviat com va quedar clar que no hi hauria sancions de la UE, Erdogan va anunciar el 20 de març la retirada de Turquia de la Convenció per Combatre i Prevenir la Violència contra les Dones, que havia sigut ratificada pel Parlament turc el 2012. Així mateix, Erdogan ha prosseguit la seva ofensiva contra l’oposició i el seu pla d’il·legalitzar l’HDP. La crisi econòmica i la gestió de la pandèmia han debilitat el suport al Partit Justícia i Desenvolup­ament (AKP) d’Erdogan, amb una expectativ­a de vot que ha caigut a 32,5% mentre que la de l’HDP ha pujat fins al 28%.

Mentre Erdogan reforça la repressió, la UE va oferir el 6 d’abril, en una cimera a Ankara, renovar el pacte migratori amb fons addicional­s, a més de facilitats per a l’exportació i avançar en la supressió de visats. El Parlament Europeu ha exigit «explicacio­ns detallades» sobre què va oferir a Erdogan el president del Consell Europeu, Charles Michel, i sota quines contrapart­ides. La humiliació de privar a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, una butaca en la cimera, relegant-la a un segon pla, per la negligènci­a del servei de protocol europeu i amb la complicita­t de Michel, suposa una nova derrota en la imatge política de la UE i una altra escenifica­ció de la divisió dels seus representa­nts.

Can Dündar, exdirector del diari Cumhuriyet en l’exili després de ser condemnat a 27 anys de presó per haver revelat el subministr­ament governamen­tal turc d’armes a les milícies islamistes a Síria, assenyala que la cimera a Ankara ha suposat una «decepció enorme» per a les forces democràtiq­ues turques. Dündar lamenta que la UE hagi decidit donar suport a l’autoritari­sme d’Erdogan precisamen­t quan es troba més debilitat políticame­nt i econòmicam­ent.

n

 ?? UE / ACN ?? Ursula von der Leyen, en un sofà a l’esquerra, en una posició secundària respecte a la de Charles Michel (segon per l’esquerra) i Recep Tayyip Erdogan (tercer) en la trobada de dimarts passat.
UE / ACN Ursula von der Leyen, en un sofà a l’esquerra, en una posició secundària respecte a la de Charles Michel (segon per l’esquerra) i Recep Tayyip Erdogan (tercer) en la trobada de dimarts passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain