El Periódico - Català

Draghi origina una crisi amb Ankara al titllar de dictador el dirigent turc

- ROSSEND DOMÈNECH

El cap del Govern italià, Mario Draghi, ha qualificat de dictador el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, arran de la seva insolència a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a qui va fer seure en un sofà lateral i no al mateix nivell que el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la visita que tots dos van fer dimarts a Ankara.

Turquia va convocar l’ambaixador italià a Istanbul per exposar la seva «condemna per una retòrica populista inacceptab­le», mentre va demanar que «aquestes afirmacion­s lletges i descarades es retirin». En resposta a una pregunta sobre la desatenció a Von der Layen, Draghi va dir: «No ho comparteix­o, crec que s’ha tractat d’una conducta no apropiada del president turc i m’ha sabut molt greu per la humiliació». «Tot i que aquí hi ha una considerac­ió a fer amb aquests, diguem el que són, dictadors, amb qui un necessita col·laborar, s’ha de trobar un equilibri exacte», va afegir.

Mevlüt Çavusoglu, ministre d’Exteriors turc, va condemnar les «afirmacion­s sense control del primer ministre italià». Hores després, convocava l’ambaixador italià, Massimo Gaiani, a qui ha demanat que Itàlia «retiri immediatam­ent aquestes afirmacion­s lletges i descarades, que no encaixen amb l’esperit d’amistat i aliança entre Itàlia i Turquia. L’agència italiana Ansa ha puntualitz­at que el ministre turc feia «mala cara» i que, segons el seu ministeri, «els equips de Turquia i la UE es van trobar abans de la visita i les seves peticions van quedar satisfetes». Brussel·les va respondre que al seu equip no li va ser possible assistir a la «supervisió definitiva» i Turquia va rebatre que «al principi ni tan sols estava previst que hi assistís Von der Leyen».

Diversos analistes coincideix­en que, en vista de la situació, el president del Consell Europeu, Charles Michel, hauria d’haver cedit la cadira a la presidenta de la Comissió, o «marxar tots de la reunió».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain