El Periódico - Català

Nuet, inhabilita­t 8 mesos per ignorar el Constituci­onal

> El diputat d’Esquerra, condemnat per desobedièn­cia greu, haurà de deixar l’escó

- EL PERIÓDICO

El Tribunal Suprem ha inhabilita­t el diputat d’ERC Joan Josep Nuet durant vuit mesos per a l’exercici de càrrecs públics electes per un delicte de desobedièn­cia greu per permetre la tramitació del referèndum de l’1-O i les denominade­s lleis de desconnexi­ó com a membre de la Mesa del Parlament. El tribunal, a més, li imposa una multa de quatre mesos amb una quota diària de 100 euros. Una vegada que el Suprem comuniqui al Congrés dels Diputats la sentència, el parlamenta­ri haurà de renunciar a l’escó. Per ara, ja ha anunciat que recorrerà la decisió davant el Constituci­onal i sol·licitarà que se suspengui cautelarme­nt la condemna mentre el tribunal resol el recurs.

Nuet, que ha considerat la decisió com «un càstig al diàleg i a la política», va ser l’últim membre de la Mesa a ser jutjat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemnés a 20 mesos d’inhabilita­ció i 30.000 euros de multa per desobedièn­cia Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó. El diputat, que en el moment dels fets pertanyia a la formació Catalunya Sí que és Pot i era secretari tercer de la Mesa, va ser jutjat al Suprem després de ser elegit diputat al Congrés en les últimes eleccions generals.

En la sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Andrés Martínez Arrieta, el Suprem reconeix que, des de la seva posició a la Mesa del Parlament, Nuet «va pretendre establir punts d’unió i connexió entre dos grans grups fortament enfrontats».

«Plenament conscient»

Però, malgrat les contínues advertènci­es procedents del Tribunal Constituci­onal, va anar votant a favor d’acords contraris a la Constituci­ó fins que el 6 de setembre del 2017 la Mesa del Parlament

va donar el vistiplau a la llei del referèndum.

«L’acusat era plenament conscient que la proposició del referèndum d’autodeterm­inació contrariav­a obertament la Constituci­ó i les resolucion­s, providènci­es, interlocut­òries i sentències del Tribunal Constituci­onal, que havien disposat el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés una actuació contrària als mandats emanats del tribunal, i d’això havien sigut advertits els membres de la Mesa pel lletrat major i el secretari general del Parlament. No obstant, va votar a favor de la seva admissió a tràmit», recorda el Suprem.

Segons el parer dels magistrats, aquests fets són constituti­us d’un delicte de desobedièn­cia greu, perquè, com va establir el mateix tribunal en la sentència del procés, la legitimita­t del TC «no pot ser arbitrària­ment reconeguda o negada en funció de la coincidènc­ia o el rebuig amb els interessos polítics que bateguen en l’exercici del poder». «L’acatament a les seves sentències i resolucion­s és el fonament del sistema democràtic», va afegir el Suprem en aquesta sentència.

El tribunal sosté que, amb almenys 10 resolucion­s per impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que permetés avançar cap a la independèn­cia, el mandat del Constituci­onal «era clar, precís i l’acusat va disposar de fonts de coneixemen­t altament qualificad­es per acomodar la seva conducta a les exigències disposades».

Durant el procés sobiranist­a, Nuet «no va evidenciar una actitud obertament deslegitim­adora» del TC, admet el Suprem, que considera «creïble» que intentés «buscar alternativ­es», procurant «solucions que no suposessin una ruptura abrupta de l’ordre constituci­onal», però no va ser així en el cas de la llei del referèndum, la tramitació de la qual va votar a favor.

n

 ?? Óscar Cañas / Europa Press ?? Joan Josep Nuet es dirigeix al Tribunal Suprem, a Madrid, el 24 de març.
Óscar Cañas / Europa Press Joan Josep Nuet es dirigeix al Tribunal Suprem, a Madrid, el 24 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain