El Periódico - Català

El jutge ha de decidir si investiga Repsol per fitxar Villarejo

- EL PERIÓDICO

El magistrat de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, ha de decidir si investiga Repsol per haver contractat, al seu dia, l’excomissar­i José Manuel Villarejo per espiar l’expresiden­t de la constructo­ra Sacyr Vallehermo­so Luis del Rivero. Aquest pas és conseqüènc­ia de la sol·licitud de la Fiscalia Anticorrup­ció de la causa Tàndem, que ha enviat un informe a García-Castellón.

En aquest informe, el ministeri públic demana que s’imputi el president de Repsol, Antoni Brufau, i el de la Fundació Bancària La Caixa i Criteria – principal accionista de CaixaBank–, Isidro Fainé, en el marc de la peça separada número 21. En ella s’investiga l’encàrrec que van fer les dues empreses de l’Ibex 35 al comissari jubilat perquè espiés el llavors president de Sacyr Vallehermo­so, Luis del Rivero.

Segons va avançar El Mundo,

els fiscals, en el seu escrit, aprecien indicis que van poder cometre un delicte de suborn actiu i ara el magistrat ha de decidir si els cita a declarar en qualitat d’imputats, una cosa que es coneixerà, segons fonts jurídiques, la setmana vinent, informa Europa Press.

Segons la fiscalia, l’encàrrec a l’excomissar­i va ascendir a 389.400 euros, import dividit entre les dues empreses, que el van ocultar, «si més no parcialmen­t, al manipular-se els conceptes de les factures». L’escrit d’Anticorrup­ció, que reprodueix en part El Confidenci­al,

explica que l’espionatge va ser batejat com a projecte Wine i es va portar a terme entre el 2011 i el 2012, tot això per indagar en les maniobres de l’expresiden­t de Sacyr per poder aconseguir el control de Repsol amb l’ajuda de la mexicana Pemex.

Aquest escenari implicava, de facto, la presa del control de Repsol per part del Rivero i de Pemex, que tenia CaixaBank com a accionista de referència, amb les conseqüènc­ies que això suposava per al president de la petrolera i el seu soci principal.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain