El Periódico - Català

Impostos quirúrgics

- Agustí Sala

La debacle provocada pel coronaviru­s ha buidat les arques públiques. Tant, que agafa força la idea d’un impost mínim global per a les multinacio­nals. I a més a més amb suport dels Estats Units, cosa que ho converteix en més factible. La tornada de la primera potència mundial al multilater­alisme suposa una gran notícia. I aquest és un primer indici. Certament, Joe Biden requereix recursos per al seu pla d’infraestru­ctures de dos bilions de dòlars. Però aquesta necessitat –diguin-me interessat–, ens va bé a tots.

En aquesta línia també es troba la taxa que l’Ajuntament de Barcelona, a instàncies del seu primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, estudia per gravar l’ús de l’espai públic per part del repartimen­t a domicili de les compres online mitjançant furgonetes i vehicles de «més de dues rodes». Agradi o no, és evident que generen més pol·lució o, si això ja ho cobreixen amb vehicles elèctrics, més congestió del trànsit. I un altre element destacable: persegueix certa protecció del comerç tradiciona­l i local, un rol que abans brandia amb orgull l’extinta Convergènc­ia i que recull amb noves empentes un equip municipal d’esquerres; així com dels riders i altres serveis diferents dels d’Amazon i altres gegants tecnològic­s que no es consideren operadors postals. La idea és oportuna i genera debat.

Quan les administra­cions públiques necessiten més ingressos per als serveis que ofereixen, com passa amb la crisi actual, és precís recórrer als impostos. El mateix Fons Monetari Internacio­nal (FMI), molt allunyat de l’extrema esquerra, proposa gravar més els grans patrimonis. En tot cas és necessària precisió de cirurgià, és a dir, no s’ha de llançar les xarxes sobre les classes mitjanes amb l’IRPF o l’IVA, que es paga independen­tment de la renda. L’interessan­t és la imposició quirúrgica, selectiva i focalitzad­a, sense grans discrimina­cions: permet recaptar i alhora perseguir un objectiu concret (combatre la crisi climàtica o protegir determinad­es activitats que es consideren estratègiq­ues).

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain