El Periódico - Català

Retards, també amb el PIB

-

La rebaixa de les previsions significa també que la recuperaci­ó s’ajorna un trimestre sobre el previst, i sense senyals clars sobre què passarà amb l’ocupació

Sabíem que la sortida de l’actual crisi sanitària i socioeconò­mica seria una cursa de fons, però cada nou retard o postergaci­ó de les previsions –en la campanya de vacunació, en les ajudes a les empreses, en l’arribada dels fons europeus...– significa que la meta s’allunya una mica més. Que la recuperaci­ó trigarà més a arribar. El Govern central preveu que fins a finals de l’any 2022 vinent l’economia espanyola no tornarà fins als nivells previs a la pandèmia. El Fons Monetari Internacio­nal (FMI) és fins i tot més prudent i el situa el 2023. I, mentrestan­t, ¿què passarà aquest any? En les seves últimes previsions, l’Executiu estima una alça del PIB del 6,5% per al 2021, és a dir, set dècimes menys respecte dels seus propis càlculs anteriors –potser massa optimistes– i més en la línia amb les previsions de l’FMI, que espera un 6,4% de creixement a Espanya. La rebaixa en les previsions, segons l’actualitza­ció del quadro macroeconò­mic per al 20212024, presentat ahir per la vicepresid­enta segona i ministra, Nadia Calviño, significa també que la recuperaci­ó es retarda un trimestre. Tres mesos que poden significar un seriós contratemp­s per a empreses al caire del tancament i per a treballado­rs a l’atur o erto. I tot i que la titular d’Economia va acusar aquest càlcul a la baixa al fet que la tercera onada de la pandèmia ha tingut un impacte en l’economia pitjor de l’esperat, no s’ha de desmerèixe­r cap altre factor igual de decisiu: els fons europeus, els efectes a curt termini dels quals no seran, pel que sembla, tan grans com s’esperava. El Tribunal Constituci­onal alemany ha frenat les ajudes europees, i aquest retard –un més– evidencia la debilitat espanyola d’haver fiat la recuperaci­ó econòmica als 140.000 milions que li correspone­n d’aquests fons. Dimecres, el Govern presentarà el pla de recuperaci­ó que ha d’enviar a Brussel·les per accedir a aquestes ajudes, de les quals depèn per impulsar totes les inversions públiques i privades que necessita el país, i que de moment no s’han produït. Amb aquest escenari d’espera, és inevitable la comparació amb el magnífic pla d’estímul de l’Administra­ció de Joe Biden per als Estats Units, més ben dotat econòmicam­ent i amb menys traves burocràtiq­ues que el de la Unió Europea.

Deia l’FMI en la seva Assemblea de Primavera que Espanya serà el país que més creixerà aquest any (un 6,4%). En part és una mostra de la resiliènci­a de la seva economia, però també una conseqüènc­ia que Espanya també fos el país el PIB del qual es va desplomar més l’any passat (un 10,8%). Així que, en realitat, encara queda per recuperar tot el terreny perdut. Sí que s’ha d’apuntar que la corba ascendeix més ràpid que en l’anterior crisi financera. Però hi ha encara un element més preocupant que el del PIB%: l’ocupació. El creixement econòmic hauria d’anar acompanyat d’una creació neta d’ocupació, sinó serà desigual, i les previsions de l’FMI no són positives: Espanya, el país que més creixerà, serà també el que tingui l’atur més elevat (18,6%). Sona paradoxal, però pot ser el resultat de la falta de polítiques efectives per impulsar el mercat laboral. Els ertos han sigut una eina de xoc molt valuosa, però després d’un any de pandèmia la prioritat de les polítiques laborals s’ha de centrar en la creació d’ocupació. I això també s’aconseguei­x agilitant les ajudes directes a les empreses i els autònoms, generadors d’ocupació que resisteixe­n com poden els vaivens de decisions polítiques en ocasions contradict­òries i no sempre ben explicades.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain