El Periódico - Català

Juan José Millás és escriptor

-

La nevera, a aquelles hores, amb la seva llum blanca i freda, és un mirall de la desolació de les vides petites, una rèplica del buit gelat dels nostres cors

A les vides petites se’ls demanen sacrificis grans. Les vides petites disposen de neveres enormes perquè avui totes ho són, si exceptuem les de les habitacion­s d’hotel. Els frigorífic­s, en fi, són grans; els de segona mà, més. En un de segona mà hi caben diverses vides petites. Sé de nou persones que comparteix­en un pis i una nevera gran on sovint no hi ha més que mitja dotzena de iogurts caducats, de vegades dos o tres potets, caducats també, i una safata de xòped. Si obrissis aquest moble, et semblaria tan fred i despoblat com el pol Nord.

Quan sento el que guanyen els directius de les grans empreses espanyoles i ho comparo amb el salari d’una d’aquestes vides petites, em sembla que soc dins d’un somni. Avui, la majoria dels joves viuen vides petites, tot i que tinguin llicenciat­ures grans. Mirem la tele i sopen amb els pares abans de retirar-se a les seves habitacion­s, on revisen obsessivam­ent el mòbil per si dins hagués passat algun prodigi: un correu electrònic de l’última empresa a la qual van enviar el currículum, per exemple. O cinc mil retuits d’un text seu. O un milió de visionamen­ts d’un vídeo que han penjat a Youtube. Esperen més del mòbil que del frigorífic perquè el frigorífic té els compartime­nts comptats.

El mòbil, en canvi, és ple de racons, mai s’acaba de revisar del tot. Els grans fan la Bonoloto i els joves exposen la seva mercaderia (és a dir, s’exposen a si mateixos) a Instagram. Els vells esperen la vacuna científica i ells esperen un miracle de la sociologia. Les vides petites viuen d’esperances grans. De vegades, el propietari d’una d’aquestes vides petites es desperta a les quatre de la matinada, o a les cinc, i busca a la tauleta el blíster dels ansiolític­s, del qual n’extreu un parell amb què se’n va a la cuina, on obre la nevera per agafar l’ampolla de l’aigua. La nevera, a aquelles hores, amb la seva llum blanca i freda, és un mirall de la desolació de les vides petites, és un mirall, una rèplica, del buit gelat dels nostres cors. A veure què passa aquesta setmana amb la Bonoloto o amb l’Euromillón. O amb el vídeo penjat a Youtube.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain