El Periódico - Català

Intrigues palatines a Jordània

Darrere de les notícies que arriben d’Amman hi podria haver Mohamed bin Salman, el gran desestabil­itzador de la regió

- Ignacio Álvarez-Ossorio

Jordània, fins a ara considerat un recés de pau en un Pròxim Orient sumit en múltiples conflictes, ha viscut una setmana que no oblidarà fàcilment. L’antic príncep hereu Hamzah ha sigut posat sota arrest domiciliar­i i, després de nombroses detencions, el rei Abdullah II ha declarat que «la sedició s’ha tallat de soca-rel», cosa que sembla suggerir l’existència d’un pla per desestabil­itzar el regne.

Les desavinenc­es en el si de la monarquia no podrien haver arribat en pitjor moment. Jordània pateix una aguda crisi com a resultat de la pandèmia de Covid19, que, fins ara, s’ha saldat amb 7.500 morts. L’any passat, l’economia va retrocedir un 3% i l’atur es va disparar fins al 25%, cosa que ha augmentat el malestar de la població amb les elits dirigents, que es responsabi­litza de totes les plagues que pateix el país. En els últims mesos s’han desenvolup­at multitudin­àries mobilitzac­ions per exigir reformes polítiques i econòmique­s, que han sigut respostes amb una retallada de les llibertats i una campanya de detencions entre els actors de la societat civil.

L’erosió de la monarquia haiximita és evident i representa una amenaça per al futur d’un dels països més estables de la regió, que, al contrari que Síria i l’Iraq, dos dels seus veïns, no s’ha vist sacsejat per la violència sectària ni pels grups gihadistes. El rei Abdullah II no només ha vist com la seva popularita­t se n’ha ressentit, sinó que és plenament conscient que ha de maniobrar en un camp de mines on les principals potències regionals intenten debilitar el seu lideratge, just ara quan el regne s’apresta a celebrar el primer centenari de la seva creació.

Des de l’esclat de les Primaveres Àrabs, el Pròxim Orient viu immers en un procés de polaritzac­ió que s’ha traduït en l’establimen­t d’una aliança tàcita entre Israel, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units que, en altres temps, podria haver-se considerat contra natura. Aquests tres països coincideix­en en la necessitat de plantar cara a l’expansioni­sme iranià i els seus satèl·lits, en particular el règim sirià i les milícies libaneses de Hezbol·là i iemenites d’Ansaralà, però també frenar el moviment dels Germans Musulmans. Els prínceps hereus saudita i emiratí, Mohamed bin Salman i Mohamed bin Zayed, són ferms defensors de la plena normalitza­ció entre Israel i el món àrab, tot i que sigui a costa de sacrificar els drets nacionals palestins, ja que interprete­n que reforçaria el seu lideratge.

És aquí on semblen encaixar les peces del puzle, ja que el rei Abdullah II s’ha oposat amb fermesa als intents de liquidar la qüestió palestina per part de l’expresiden­t Donald Trump i, amb això, s’ha convertit en enemic públic del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Per això, tant Riad com Abu Dhabi van optar recentment per tallar les ajudes econòmique­s al regne haiximita, just en el moment en què més les necessitav­a per fer front a la crisi provocada per la pandèmia.

Rere les intrigues palatines jordanes hi podria haver, una vegada més, la mà de Mohamed bin Salman, responsabl­e de bona part dels moviments desestabil­itzadors registrats en els últims anys a la regió, incloent-hi la intervenci­ó militar al Iemen el 2015 i el bloqueig de Qatar el 2017. De fet, un dels primers detinguts per les autoritats jordanes va ser precisamen­t Basem Awadallah, exministre de Finances jordà i en l’actualitat un dels homes de confiança del príncep hereu saudita.

L’erosió de la monarquia és evident i una amenaça per al futur d’un dels països més estables del Pròxim Orient

n

 ?? Yousef Allan / AFP ?? El rei Abdullah II de Jordània.
Yousef Allan / AFP El rei Abdullah II de Jordània.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain