El Periódico - Català

Deu plantes d’exterior resistents

Perquè els testos del balcó o el jardí llueixin sans cal donar-los el sol i l’aigua adequats tenint en compte el lloc d’origen de cada varietat. Algunes són més fàcils de cuidar perquè aguanten millor el fred i la calor.

- VEGA SÁNCHEZ

taronja i n’hi ha varietats bicolors. També es cultiva en testos i jardineres. Els agraden les temperatur­es càlides d’entre 16 i 25 ºC, però resisteixe­n fins i tot 4 ºC a l’hivern i 36 ºC a l’estiu. hindús i àrabs per les seves qualitats com a herba medicinal. Pot mesurar fins a 50 cm d’alt i les seves flors, de tonalitats taronja i groc vibrant, es tanquen de nit i s’obren a trenc d’alba i resisteix perfectame­nt temperatur­es altes i baixes (de fins i tot 39 ºC i –5 ºC, sempre que no siguin persistent­s).

Considerat el rei dels balcons, agrupa 422 espècies que donen flors de gairebé tots els colors: vermell, rosat, blanc, porprat... El seu hàbitat són totes les regions temperades del món, incloses les zones muntanyose­s dels tròpics, tot i que es troben majoritàri­ament a la regió oriental del Mediterran­i. La flor resisteix temperatur­es de fins a –3 ºC, tot i que la neu i la calamarsa li poden espatllar les fulles. Aguanta temperatur­es màximes de fins a 40 ºC i tolera llum solar directa constant. És una planta enfiladiss­a i espinosa, oriünda de Sud-amèrica i molt apreciada per la seva espectacul­ar floració (de colors fúcsia, roses, blancs...) i perquè no exigeix gaire mantenimen­t. Pot assolir els 6-8 metres d’alçada i tolera temperatur­es de fins a 38 ºC però és sensible a les gelades: aguanta temperatur­es de 5 ºC però a –3 ºC o inferiors mostra danys.

 ??  ?? Petúnia.
Petúnia.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain