El Periódico - Català

El transport públic torna a guanyar la partida al cotxe a BCN

El Govern estima que, malgrat la tornada al bus, el metro i el tren, la caiguda de la demanda en aquest 2021 generarà un dèficit de 250 milions d’euros a l’Autoritat del Transport Metropolit­à.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL EL PERIÓDICO

El coronaviru­s ha alterat per complet la mobilitat. El teletrebal­l, l’increment de l’atur i també la desconfian­ça que va generar l’ús del transport públic van causar una caiguda en picat de les validacion­s al metro i el bus. Sense pandèmia, el 40% dels barcelonin­s solien utilitzar mitjans col·lectius de locomoció, per un 25% que optaven pel vehicle privat. Això va canviar amb la Covid, fins al punt que l’abril del 2020, els viatges amb cotxe particular doblaven els de la xarxa de TMB. La situació s’ha anat revertint i, el març passat, el podi ha tornat per fi a ser el de sempre: tot i que per un escàs marge, el transport públic es col·loca de nou per davant de l’automòbil.

La xifra es va donar a conèixer ahir en un acte en el qual les autoritats locals i catalanes pel que fa a mobilitat van fer balanç d’aquest convuls any i van presentar una campanya per defensar la seguretat de viatjar en transport públic. Hi eren presents, entre d’altres, el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet; la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, i el vicepresid­ent

Escher, Monet i Chagall són alguns dels grans noms de l’art internacio­nal l’obra dels quals s’exposarà al Museu Marítim de Barcelona, gràcies a l’acord que de Mobilitat de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i també alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

La cita, a més de constatar aquest lent tomb cap a una certa normalitat, va brindar altres titulars, com l’anunciat per part del Govern sobre la T-Mobilitat. Segons sembla, perquè amb aquest títol de transport s’han donat infinitat de nous terminis, a finals de juny està previst que ahir van firmar el consorci de les Drassanes Reials de Barcelona amb l’empresa Arthemisia Evoluciona­rte.

La mostra de l’artista neerlandès M. C. Escher inaugurarà el 29 d’abril aquesta nova etapa de l’antic edifici de les Drassanes Reials, que continuarà acollint comencin les proves. L’ambiciós projecte acumula gairebé dos lustres en espera.

Una altra dada nova és que el 15% dels usuaris habituals del transport públic (en el dia d’avui les validacion­s estan entre un 50% i un 56% per sota respecte de les registrade­s el 2019) dubten si tornaran a agafar-lo a curt termini. Així ho indiquen les enquestes exposicion­s relacionad­es amb la cultura marítima, però cedirà la Sala Gran per a aquestes grans exposicion­s.

«Es tracta d’un projecte molt important per enriquir l’oferta museística de la ciutat i dinamitzar la zona de les Drassanes i la part baixa de les Rambles», ha realitzade­s per l’Autoritat Metropolit­ana del Transport (ATM). I per acabar, la novetat econòmica: la baixada de la demanda tindrà en aquest 2021 un impacte, o aquesta és la previsió, de 250 milions d’euros en el transport metropolit­à (el 2020 el dèficit va ser de 407 milions), una quantia que, en part, es cobrirà amb els 170 milions d’euros de subvencion­s anunciades pel Govern de Pedro Sánchez.

explicat el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

El director d’Arthemisia Evoluciona­rte Espanya, Jesús Rodríguez, va assenyalar que aquesta empresa ha adaptat els 1.500 metres quadrats expositius a les necessitat­s de la mostra d’Escher, amb la intenció de mantenir-se a Barcelona del 29 d’abril al 26 de setembre.

Posteriorm­ent, l’empresa promotora té previst oferir a Barcelona les exposicion­s de Marc Chagall i Claude Monet, «tot i que tot depèn de com vagi aquesta primera», va puntualitz­ar. «Estem segurs que aquesta primera rebrà molts visitants», va assegurar el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares.

Alarcón es va aturar en aquesta xifra simbòlica, en el fet que el bus i el metro, a la capital catalana, ja carregui més gent que el cotxe. Malgrat això, la caiguda respecte al 2019 continua sent molt superior a TMB (-39%) que al vehicle privat (-15%).

«Els usuaris estan recuperant la confiança en el transport públic, una gran notícia –va assenyalar la regidora del PSC– perquè ajuda a resoldre la triple crisi que tenim entre mans, la mediambien­tal, que ja teníem abans de la pandèmia; la sanitària, i l’econòmica». L’abril del 2020, a Barcelona, es van registrar 206.998 desplaçame­nts en bus i metro per 447.746 del vehicle particular, mentre que el març passat la relació va ser d’1,5 milions de moviments a la xarxa pública davant 1,4 del cotxe.

La campanya metropolit­ana #unviatgese­gur començarà el pròxim dimarts, 13 d’abril, a les xarxes socials i inclourà el testimoni tant d’usuaris com de treballado­rs dels operadors de transport públic.

El director general de l’ATM, Pere Torres, va indicar que la previsió de pèrdues per a aquest 2021 pot variar molt per l’evolució de la pandèmia, tant en negatiu com en positiu. La lògica, no obstant, i més encara amb l’avenç de la vacunació, convida a pensar que cada vegada seran més els usuaris que tornaran als seus hàbits de sempre: bus, metro o tramvia.

El conseller Calvet anuncia que la T-Mobilitat es podria començar a provar al juny

Collboni va afegir que el nou projecte museístic de Drassanes Reials «està pensat especialme­nt per al públic local i tindrà preus assequible­s». Rodríguez va puntualitz­ar que l’entrada general tindrà un preu de 13 euros i la reduïda, 10.

Ahir també es va fer pública la llum verda de l’Ajuntament de Barcelona a un pla per restaurar l’emblemàtic edifici de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella. La comissió de govern del consistori va aprovar el projecte executiu de la reforma d’aquest immoble, tant de l’interior com de l’exterior. Recuperar l’espai suposarà una inversió de dos milions d’euros, tot i que no s’ha decidit data per a les obres.

nn

 ?? Manu Mitru ?? Un home canta en un vagó del metro de Barcelona, ahir durant un trajecte de la línia 5.
Manu Mitru Un home canta en un vagó del metro de Barcelona, ahir durant un trajecte de la línia 5.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain