El Periódico - Català

França posarà Pfizer o Moderna als que ja tenen una dosi d’AZ

L’Alta Autoritat de Sanitat francesa opta per aquesta solució a l’hora d’administra­r la segona injecció a les 500.000 persones ja vacunades amb el preparat de la Universita­t d’Oxford.

- EL PERIÓDICO

França completarà el cicle de vacunació amb la fórmula de Pfizer o la de Moderna en els casos de menors de 55 anys que ja han rebut una primera dosi d’AstraZenec­a (AZ), després d’haver recomanat no injectar aquesta última a l’esmentat grup d’edat pel risc de patir trombes. El ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, va declarar ahir que aquesta serà la solució que adoptarà l’Alta Autoritat de Sanitat (HAS, en les seves sigles en francès) per a la segona dosi, que estan pendents de rebre 500.000 persones, majoritàri­ament sanitaris, que van començar a ser vacunats amb el preparat d’AstraZenec­a i la Universita­t d’Oxford.

L’HAS, encarregad­a d’autoritzar els medicament­s en aquest país, va suspendre el 19 de març la vacuna britanicos­ueca per als menors de 55 anys, després de l’aparició de casos de trombes en persones que la van rebre a Europa.

«És coherent dir que no es recomana la vacuna als menors de 55 anys, però si han rebut una primera dosi, els proposarem una altra vacuna d’ARN. Jo mateix formo part d’aquest grup. Rebran una segona dosi en els terminis», va indicar Véran en declaracio­ns a l’emissora RTL.

El cap del servei de Malalties Infecciose­s de l’Hospital Henri Mondor de Créteil, Jean-Daniel Lelièvre, membre de l’HAS, va confirmar la informació a la cadena France Info i va explicar que no es plantegen posar una segona dosi d’AstraZenec­a a aquest grup de ciutadans i que combinar vacunes fins i tot pot tenir efectes positius.

«Una sola dosi no és suficient per garantir la immunitat a llarg termini contra la Covid [...] Hem decidit utilitzar una de les vacunes d’ARN», és a dir, les de Pfizer i Moderna, va assenyalar. Per l’expert, tot i que la vacuna d’AstraZenec­a i les d’ARN tenen tècniques diferents, «condueixen a la producció d’una mateixa proteïna», que és la responsabl­e de generar la immunitat. Combinar-les «dona respostes immunitàri­es que són més importants que quan s’utilitza una única vacuna», va afegir l’especialis­ta, que va recordar que aquest tipus d’estratègie­s s’utilitza ja en la lluita contra altres malalties greus, com la sida i l’Ebola.

Malgrat tot això, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va remarcar que no existeixen per ara «dades adequades» sobre els efectes de canviar de vacuna entre la primera i la segona dosi, tal com França preveu fer. «No hi ha dades adequades per dir si és una cosa que pot fer-se» i per tant els experts de l’organitzac­ió van concloure que injectar vacunes diferents en la primera i segona dosi «no és una cosa que puguin per ara recomanar», va dir Margaret Harris, portaveu de l’OMS, als periodiste­s a Ginebra.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain