El Periódico - Català

Joe Strummer ‘Assembly’ DARK HORSE-BMG

-

Monòlits del calibre de London calling (1979), l’incorrupte doble àlbum, van projectar sempre una llarga ombra sobre les trajectòri­es posteriors dels membres de The Clash, tot i que Big Audio Dynamite, la criatura postpunk de Mick Jones amb vistes a la pista de ball, tingués els seus moments, i Joe Strummer desplegués la seva ploma noble en certs àlbums viscosos. De la reivindica­ció d’aquest últim al seu camí posterior a la dissolució de la banda, el 1986, va aquest àlbum reparador, Assembly, que conté 16 cançons, incloent-hi les preses inèdites de tres temes de l’era de The Clash.

Dos terços del material s’assenten en aquella etapa que va representa­r el seu cant del cigne, acompanyat pels simpàtics The Mescaleros, amb qui va recuperar, en els seus últims anys, les ganes de posar-se al capdavant d’una banda de rock, abans que una malaltia cardíaca se l’emportés, als 50 anys, el 22 de desembre del 2002. Tres àlbums (1999-2003) que van reflotar l’Strummer autor, ara en solitari, sense integrar aquell tàndem matador amb Mick Jones, de distintive­s cançons de rock amb caràcter, molt carrer i amplitud de mires, obert als registres de cantautor sorrenc, a l’influx del reggae i a la infecció electrònic­a. Amb el múscul punk rock sempre ters, i per a mostra, aquesta Coma girl que obre l’antologia amb estrofes inspirades en la seva filla adolescent Lola.

Més artefactes llaminers d’aquell període: Johnny Appleseed, amb la seva devastador­a lloa tavernera a la classe obrera; l’àcid lament, a ritme jamaicà, sobre com un país utilitza i llença els seus millors fills a Tony Adams (a propòsit del futbolista de la selecció anglesa), o aquest deliri de set minuts amb vibració

 ?? Steve Rapport ?? Joe Strummer.
Steve Rapport Joe Strummer.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain