El Periódico - Català

«Que estúpid que he sigut»

-

trobava en un dels moments més crítics, amb el país encès per les protestes. Es parlava de golf menys que de costum.

De Vicenzo es va mantenir entre els primers classifica­ts les dues primeres jornades, a un parell de cops dels líders. El seu joc continuava sent consistent, tot i que no brillant. Va tancar el dissabte en la tercera posició, a dos cops de Gary Player i a un d'un grup de jugadors entre els quals hi havia gent d'enorme pes com Ray Floyd i altres de gairebé desconegut­s com Bob Goalby. Almenys s'havia concedit una oportunita­t de cara a l'última jornada.

Augusta es va llevar el diumenge amb un d'aquells dies en què el camp sembla brillar més que de costum. Estava receptiu i els jugadors van entendre que seria necessària una volta molt baixa per vèncer. De Vicenzo va sentir que tot fluïa. Va començar a encadenar birdies i a mig recorregut estava al capdavant de la classifica­ció igualat amb Goalby, que també estava jugant de meravella i disputava el partit següent al seu.

El torneig es va convertir en un mà a mà entre tots dos. Al forat 17 l'argentí va sumar un nou birdie per situar-se amb 12 cops per sota del par. El torneig semblava estar a la seva mà, però llavors va cometre un error en el 18 i va firmar el primer bogey de la jornada. Per darrere Goalby va igualar el seu resultat i havien de resoldre el torneig en un desempat.

De Vicenzo es va sentir frustrat per l'error a l'últim forat, va perdre la concentrac­ió i no es va adonar que el seu company de partida, el nord-americà Tommy Aaron, li havia anotat un cop de més al forat 17. Apareixia en una targeta un quatre quan havia de ser un tres. L'argentí, una mica alterat pel seu últim error al forat 18 i per l'exagerada bullícia que hi havia a la zona de control, va firmar la seva targeta sense prestar-li gaire atenció. El seu cap havia començat a jugar abans de temps el desempat amb Goalby.

Pocs minuts després un membre del comitè organitzad­or es va acostar a De Vicenzo per comentar-li l'error. Tothom havia vist el que havia passat, però el reglament del golf és concloent. No hi ha marxa enrere després de la firma. Són molts els tornejos que se n'han anat en orris per qüestions similars, però mai havia passat en el Masters d'Augusta.

Durant 20 minuts es va produir un debat entre els grans popes del golf mundial. Clifford Roberts, cofundador d'Augusta, era partidari de reconsider­ar la regla i fer justícia amb l'argentí, però el president del torneig, Hord Hardin, exigia que s'apliqués el reglament amb vehemència. Fora de la seu del club l'enrenou era immens. Goalby no era capaç de celebrar res i atenia les television­s capbaix. De Vicenzo no articulava paraula a l'espera del veredicte.

Finalment la consulta va arribar a Bobby Jones, l'home que un dia va decidir aixecar l'Augusta National. Estava en cadira de rodes des de feia bastants anys per un problema en el sistema nerviós. Va escoltar els arguments de les dues parts i va ser concloent en el seu judici: «El Masters d’Augusta es guanyarà sota les regles del golf». Adeu al desempat. El resultat de De Vicenzo passava a ser de 10 per sota del par, tot i que realment haguessin sigut 11.

De Vincenzo va acceptar amb enorme cavalleros­itat el resultat. Però l'entrega de la jaqueta verda a Goalby va ser un absolut poema. No hi havia alegria per enlloc. Dos homes asseguts escoltant discursos i agraïments incapaços d'esbossar un somriure, amb la mirada perduda i el cap donant voltes.

A l'argentí el van convidar aquella nit al sopar dels campions, una cosa que mai ha succeït amb un segon classifica­t a Augusta. Davant la televisió, amb la derrota ja assumida, De Vicenzo va deixar una expressió que va passar a la història: «Que estúpid que he sigut». I després va assumir la decisió amb esportivit­at: «El reglament està per damunt de tot, jo ho he acceptat i he d’assumir el que ha passat». No va tenir ni un retret per a Aaron, l'home que va anotar malament el seu resultat, i que mil vegades li va demanar perdó pel succeït.

De Vicenzo va perdre el Masters del 1968 però es va guanyar el respecte del món sencer, que l'endemà compartia amb ell la seva tristesa. Va jugar uns anys més a Augusta, però va deixar de sentir-se còmode pels comentaris d'alguns aficionats que li recordaven que no s'oblidés de revisar la targeta abans de firmar.

Abans de morir el 2017 va deixar una altra frase sobre el que havia passat el 1968: «Tinc la sensació que aquell Masters encara no s’ha acabat i que quan Goalby i jo ens trobem allà dalt acabarem aquest duel que vam deixar pendent a la terra».

El seu company de partida li va anotar un cop de més a la seva targeta i la va firmar per error

HAcunsa GBC-Coosur Real Betis M. Deportes

Unicaja Málaga-Andorra M. Deportes

Liga Endesa, M. Deportes

Ondarroa-Arrate / Eurosport 1

Getafe CF-Cádiz CF LaLiga, M. LaLiga 1 Athletic-Alabès M. LaLiga 1

Eibar-Llevant

M. LaLiga 2

Reial Madrid-Barcelona M. LaLiga, M. LaLiga 1

Un nou episodi del clàssic, amb la Lliga en joc i amb els de Koeman encadenant sis victòries consecutiv­es a la Lliga.

Ponferradi­na-Fuenlabrad­a M. LaLiga 2

Oviedo-Las Palmas

LaLiga 2, M. LaLiga 3

Rayo-Girona #Vamos, M. LaLiga 3

Bayern-1.FC Union Berlin #Vamos

Eintracht-Wolfsburg

Liga de Campeones 1

Bayern-Union Berlín Liga de Campeones 3

Werder Bremen-Leipzig M. Liga de Campeones

VfB Stuttgart-Dortmund M. Liga de Campeones 1

RC Strasbourg Alsace-PSG M. Liga de Campeones 2

Man. City-Leeds United DAZN

Liverpool-Aston Villa DAZN

Crystal Palace-Chelsea DAZN

Chelsea-Sheffield United DAZN

FC

M. LaLiga,

M. LaLiga,

Parma Calcio-Milà Liga de Campeones

Esport 3

M.

M.

M.

M.

M.

Lenovo Tenerife-Movistar Estudiante­s M. Deportes

Urbas Fuenlabrad­a-Hereda San Pablo Burgos M. Deportes Barça-Reial Madrid #Vamos

Vila-real-Osasuna LaLiga, M. LaLiga 1 València-Reial Societat LaLiga, M. LaLiga 1

Real Valladolid-Granada M. LaLiga, M. LaLiga 1

Real Betis-At. de Madrid M. LaLiga, M. LaLiga 1

Màlaga-Albacete Balompié M. LaLiga 2

Saragossa-Almeria

#Vamos, M. LaLiga 2

Mirandés-UD Logroñés LaLiga 3

CE Sabadell-Cartagena LaLiga 4

RCD Mallorca-Lugo

LaLiga 2

Espanyol-Leganés M. LaLiga 2

M.

Gol,

UD Ibiza-FC Barcelona B Esport 3, Barça TV

AS Monaco-Dijon de Campeones 1 O.Marsella-Angers Liga de Campeones 1

Burnley-Newcastle

West Ham-Leicester

DAZN

Tottenham-Manchester U. DAZN

Sheffield United FC-Arsenal DAZN

Inter de Milà-Càller #Vamos

Juventus-Genoa de Campeones Roma-Bolonya Campeones Fiorentina-Atalanta Liga de Campeones

Benfica-Barça

M.

M.

M. Liga

M.

DAZN

M. Liga

M. Liga de

M.

Esport 3

M.

La badada el va privar de jugar el desempat, però va acceptar el càstig amb esportivit­at

M.

 ??  ?? REIAL MADRID-BARÇA
REIAL MADRID-BARÇA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain