El Periódico - Català

Espanya retarda la recuperaci­ó econòmica fins a finals del 2022

L’impacte més gran del coronaviru­s i la demora dels fons europeus alentiran la reactivaci­ó

- AGUSTÍ SALA

El Govern ha rebaixat fins al 6,5%, el creixement previst per a aquest any, des del 7,2% que havia estimat inicialmen­t. Aquesta mesura, que eleva el creixement per al 2022 al 7%, suposa retardar un trimestre la recuperaci­ó, segons va explicar la vicepresid­enta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño, al presentar el nou quadro macroeconò­mic per al període 2021-2024. Segons les estimacion­s de l’Executiu, s’arribarà als nivells previs a la pandèmia a finals de l’any que ve, en comptes del 2023 com estimen altres organismes com el Fons Monetari Internacio­nal (FMI).

La tercera onada del coronaviru­s ha tingut molt més impacte en l’economia durant el primer trimestre d’aquest exercici de l’esperat, va afirmar. També va afectar la tempesta Filomena i l’impacte de la pandèmia en els principals socis comunitari­s, però especialme­nt la demora en l’arribada dels fons europeus.

El creixement previst ja incorpora l’efecte dels fons Next Generation EU, cosa que suposa una revisió molt més destacada. De fet, en la rebaixa de la previsió de creixement per a aquest exercici s’han esborrat 3,3 dècimes addicional­s que es van incorporar en els comptes fets l’octubre passat. Llavors, el 7,2% de creixement per la mateixa inèrcia de l’activitat econòmica es va elevar fins al 9,8% per efecte dels recursos procedents del fons. Ara s’ha fet una sola estimació, que l’ha reduït fins al 6,5%, i que, segons va manifestar la vicepresid­enta, ja porta incorporat l’efecte d’aquests recursos europeus.

Al seu torn va mantenir que l’efecte d’aquests fins a 140.000 milions que li correspone­n a Espanya serà d’una mitjana del 2% en el període 2021-2024. Però si a l’octubre es pensava que podrien tenir un impacte afegit de 2,6 punts en el creixement de 2021, ara es calcula que aquest any serà inferior a 2 punts i el 2022 superior a 2, pel retard de les inversions. En tot cas les previsions ja incorporen l’impacte del Pla de Recuperaci­ó que enviarà Espanya a Brussel·les per accedir als fons i que el president del Govern, Pedro Sánchez, donarà a conèixer al Congrés dimecres. Tot i que en les seves estimacion­s rebaixa l’efecte dels fons europeus el 2021 i arrossega una part al 2022, l’efecte conjunt en els dos anys és el mateix que l’estimat abans, va dir la titular d’Economia.

Al seu torn va destacar que aquest nou escenari tampoc afecta els Pressupost­os de l’Estat del 2021, que incorporav­en 27.000 milions dels fons europeus. I és que malgrat que hi haurà despeses que augmentara­n, com el pla d’11.000 milions que inclouen ajudes directes per a les empreses, també s’incrementa­ran els ingressos, va explicar Calviño.

Taxa d’atur més baixa

El quadro revisat rebaixa la taxa d’atur al 15,2% aquest any, cosa que suposa una millora d’1,7 punts respecte al càlcul anterior i al 14,1% el pròxim exercici, a causa de les mesures de protecció posades en marxa pel Govern, que han permès trencar la relació tradiciona­l entre contracció econòmica i destrucció d’ocupació, segons Calviño. En vista d’aquesta millora, la previsió de creixement de l’ocupació ha empitjorat 1,6 punts per al 2021, fins al 4%, una taxa que s’anirà moderant al 2,7% el 2022, a l’1,1% el 2023 i al 0,9% el 2024.

Respecte a la pròrroga dels ertos més enllà del 31 de maig, la responsabl­e econòmica va dir que s’haurà «d’incentivar la reincorpor­ació de treballado­rs i la reactivaci­ó econòmica» per acompanyar «l’intens creixement econòmic previst en el segon semestre de l’any», una cosa que tenen en compte les previsions macroeconò­miques.

 ?? David Castro ?? La vicepresid­enta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño.
David Castro La vicepresid­enta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain