El Periódico - Català

La venjança del vinil: supera en vendes el cedé

Desterrat per la indústria als anys 80, ara recupera l’hegemonia

- RAFAEL TAPOUNET

Els discos de vinil van dominar plàcidamen­t el mercat de la música gravada des del final de la Segona Guerra Mundial fins a mitjans de la dècada dels 80. El panorama va canviar radicalmen­t amb l’aparició del Compact Disc i, sobretot, amb les agressives polítiques portades a terme per la indústria discogràfi­ca per imposar la seva nova criatura. La pressió dels grans segells (que es van negar, per exemple, a acceptar la devolució de discos de vinil per forçar els comerços a apostar pel cedé) va provocar la traumàtica substituci­ó d’un format per l’altre. El 1986, els ingressos per les vendes de cedés van superar les de vinils, i així ha continuat sent durant dècades. Fins ara.

Després d’un llarg període de desnonamen­t, salvats de l’extinció absoluta per la dedicació dels col·leccionist­es i per la devoció dels discjòquei­s, els discos de vinil van iniciar una discreta però sostinguda expansió cap a l’any 2007. Es tractava d’un fenomen insòlit perquè no existien precedents de dispositiu­s tecnològic­s que haguessin recuperat quota de mercat després de ser condemnats a l’obsolescèn­cia per la mateixa indústria i perquè, a més, es va produir en un moment en què la revolució digital havia provocat en el negoci de la música gravada l’enfonsamen­t dels formats físics i, molt particular­ment, del disc compacte.

L’inesperat creixement del vinil ha anat en paral·lel a la caiguda del cedé i havia d’arribar, per tant, un moment en què les dues trajectòri­es es creuessin de nou. Doncs bé, sembla que aquest moment ha arribat. Almenys, així ha passat ja als Estats Units, que continua sent el mercat discogràfi­c més important del món. El 2020, els nordameric­ans es van gastar més diners en la compra de discos de policlorur de vinil que en la de cedés, una cosa que no havia passat en els últims 34 anys. I tots els indicadors apunten que aquest 2021 serà l’any de la remuntada també en països com el Regne Unit.

Enriquir l’experiènci­a

Així ho creu Geoff Taylor, director executiu de la British Phonograph­ic Industry (BPI), l’associació que representa les empreses que componen el poderós mercat discogràfi­c britànic. «El 2021 serà molt probableme­nt l’any en què els ingressos derivats de la venda d’elapés superin els de cedés al Regne Unit, una cosa que no passa des de 1987», assegura. I aporta una justificac­ió al fenomen: «A més de la immediates­a i la comoditat que ofereixen els serveis de

streaming, els fans volen sentir-se més pròxims als artistes que admiren a través de la possessió d’un objecte tangible, i cada vegada són més els que descobreix­en que el disc de vinil és una manera d’enriquir la seva experiènci­a com a oients de música».

Les explicacio­ns de Taylor, com en general totes les que arriben des del bàndol de la indústria, obvien el paper determinan­t que la imposició abusiva del cedé va jugar en la conversió digital del negoci de la música gravada, un procés descontrol­at que va acabar provocant l’ensorramen­t del sector tal com el coneixíem. El disc de vinil, amb el seu càlid so analògic i les seves portades rutilants, sí que hauria pogut ser una alternativ­a raonable a la, d’altra banda inevitable, desmateria­lització dels continguts musicals, però va ser enviat a l’inframon, i si va sobreviure en condicions d’extrema precarieta­t no va ser gràcies a les grans companyies, sinó contra elles.

És per això que avui, malgrat l’innegable floriment del format, continua ocupant una posició molt subalterna en el conjunt de la indústria. Fixem-nos en el cas dels EUA per posar les coses en perspectiv­a. L’any 2011, les vendes de cedés representa­ven en aquest país el 45,5% del mercat discogràfi­c mentre que el vinil suposava un residual 1,7%. Al cap d’una dècada,

«El vinil és el refugi musical de cada vegada més gent i ha tornat per quedar-se», diu el cap de Promusicae

els ingressos generats pels discos de vinil gairebé s’han multiplica­t per cinc, però la seva quota de participac­ió en el total del negoci continua sent discreta (amb prou feines un 5,1%) davant la creixent hegemonia dels serveis de subscripci­ó a plataforme­s de streaming, que s’emporten el 83% del pastís (més de 8.500 milions d’euros generats el 2020). Al vinil li queda el consol de saber que el seu arxienemic compacte, després de més de 10 anys de caiguda lliure, ja només ocupa el 4% del mercat. I baixant. La perspectiv­a d’un possible sorpasso també a Espanya resulta una mica més incerta, complicada per l’anomalia que suposa l’estat d’alarma. «El que passarà durant aquest any encara és impredicti­ble –assenyala Antonio Guisasola, president de Promusicae, entitat que agrupa més del 95% del sector discogràfi­c del país–. La tendència apunta cap a un nou creixement [del vinil], però la coexistènc­ia de formats és per ara una realitat».

Esquivant la sotragada

Les xifres del 2020, preses de forma aïllada, semblen suggerir que a Espanya la remuntada queda encara una mica lluny. «Les dades són contundent­s: dos de cada tres discos venuts van continuar sent en format cedé», remarca Guisasola. Però la seqüència històrica dels últims set anys reflecteix una caiguda sostinguda del compacte davant una recuperaci­ó del vinil, que ha resistit fins i tot les restriccio­ns imposades als comerços per la crisi sanitària. «En un any de pandèmia en què la venda física s’ha vist ressentida, el vinil ha aconseguit esquivar-ho mantenint les seves vendes al nivell de l’any passat –destaca el president de Promusicae–. Això és una demostraci­ó manifesta de l’interès que desperta el format per als aficionats espanyols».

Un interès que se sustenta, sobretot, en el que l’expert en el funcioname­nt de la indústria musical Daniel Vidaur anomena el «valor tangible» del disc de vinil. «El fet que es pot tocar, palpar, aporta clarament un valor diferencia­l. Al comprador li provoca una sensació més gran de propietat, el porta a una identifica­ció més plena amb el disc en qüestió, el fa seu». Vidaur aporta una parell de claus més per entendre aquesta tornada al microsolc. «També s’ha de tenir en compte la seva qualitat de so, especialme­nt en els discos de catàleg (cal recordar que aquestes gravacions es concebien per a aquest format, l’únic existent durant molts anys), i la seva mida, ideal per reproduir portades amb valor artístic, que és una cosa que el públic també aprecia».

Tant Guisasola com Vidaur coincideix­en a assegurar que el vinil atresora prou «valors» per transcendi­r la condició de mer fetitxe nostàlgic i apel·lar a les noves generacion­s educades en la cultura digital. El cap de Promusicae recalca que l’aposta de la indústria pel vell format va de debò: «Nostàlgia per a alguns o novetat per a d’altres, el cert és que el vinil és el refugi musical de cada vegada més gent. I aquesta vegada està clar que ha tornat per quedar-se».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain