El Periódico - Català

El vinil s’enfila per les parets

Els comerços constaten com l’elapé guanya terreny, també físic. A històrics com Disco 100, només d’aquest format, que va arribar a desaparèix­er al seu local, tenen més de 15.000 referèncie­s, mentre que nous establimen­ts com BCN City Records només toquen e

- IGNASI FORTUNY

No hi ha lloc on es treballi més en silenci que en una botiga de discos. El fil musical està exempt, això no és so –diguin-li– «extern», sinó que forma part del local, igual que les parets o el taulell. Treballado­rs i curiosos es mouen amb sigil, acaricien les cubetes amb cura i esmicolen col·leccions quirúrgica­ment. Després de les del pianista, no hi ha mans més delicades que les d’un melòman en plena feina enmig d’aquest perfecte caos d’etiquetes.

A Disco 100, mític establimen­t de música gravada a Barcelona, el divendres al matí és inusualmen­t tranquil, expliquen. Qui entra, no obstant, s’hi pot estar hores buscant fins a trobar allò que segurament no buscava però que comprarà. Sí, molts acaben comprant per la caràtula, expliquen.

En aquest local del carrer de l’Escorial, 33, els expositors van guanyant terreny on troben una escletxa: en una cantonada desaprofit­ada... Una imatge que mostra com el vinil recupera el seu espai després d’anys enterrat. Dan Mayor, responsabl­e del negoci, explica que aquest format va desaparèix­er de la seva botiga, oberta el 1978 al número 100 del mateix carrer, entre 1994 i el 2007, quan la demanda del públic els va portar a oferir-lo de nou. «En aquell moment, el vinil era gairebé només de mercat de segona mà, les companyies no treien tant aquest format i vam començar amb el que es podia demanar, sobretot, moltes coses d’importació», explica Major.

Abans el vinil havia conviscut amb el casset i, més tard, havia sucumbit contra el cedé, ara superviven­t. Tant que de les més de 115.000 referèncie­s que té Disco 100, 100.000 són de compact disc. «No som una botiga de novetats, que les tenim, sinó que intentem cuidar un fons de catàleg molt ampli. Que els clàssics hi siguin, però que hi hagi una mica tots els estils», diu Mayor. Aquesta proporció, en el seu cas, també segueix a la venda local i l’estrangera (a través d’internet). No obstant, el creixement de l’elapé els ha fet plantejar fins i tot una ampliació, que no ha sigut possible.

«Bé, ¡encara queda paret!», exclama. A més, obvi, el vinil ocupa bastant més que el cedé. Mayor explica que la pandèmia ha augmentat la venda digital a la seva botiga més del 20% del total. I apunta un altre canvi aquest últim any negre: «És el cas dels vinils es nota que coses modernes, com Harry Styles, que és per a un públic adolescent, han crescut».

Una nova porta

Qui passa pel número 33 del carrer de l’Escorial no se sorprèn per la presència de Disco 100 per poc que sigui de Barcelona. No passa el mateix al número 13 del petit carrer d’en Mònec, al costat del Palau de la Música, on el novembre del 2019 va obrir Barcelona City Records. «Renoi, ¡una botiga de discos!», exclama un individu a la seva parella al passar per davant. És, en principi, l’establimen­t de discos més nou de la ciutat. El va obrir Oriol Aparicio, amb la col·laboració de dos amics. Era comptable i no veia clar dedicar-se tota la vida a treballar per a tercers. I la part clau: també és discjòquei. Punxava al club Marula, sobretot

funk, soul... Sempre en disc. «El que em molava era la música i vaig començar, com un treball de cargol, a comprar discos, coses que veia que podien ser una inversió de futur», afirma.

Deu anys abans ja havia obert una botiga amb uns amics mentre la compaginav­en amb la feina. Va tancar i va continuar des de casa, venent per internet. Va detectar l’auge del vinil i amb la fallida de l’empresa on treballava va decidir embarcar-se en aquest projecte. «Amb la indemnitza­ció me’n vaig anar a Colòmbia i a un parell de llocs més a comprar discos amb la idea de tornar i muntar la botiga física», explica. A BCN City Records només hi ha vinils. Bé, hi ha una columna de cassets. «Són gairebé de decoració –comenta Aparicio–. Els vinils no han tornat per un tema de postureig, han tornat perquè assimiles molt millor la música quan la tens, et gastes uns diners, poses la cara A, t’has d’aixecar a posar la B. És com les fotos: fem més fotos que mai i passem d’elles com mai», diu. Busquen un públic, diu, «divers, però una mica expert». «Trobar una botiga que tingui 2.000 discos de soul i funk... Pel que ens diuen aquí no existeix», afegeix. Tenen 20.000 referèncie­s, ordenades per estils (la base és la música negra, el que sol punxar), però no alfabètica­ment. La idea és que la gent se submergeix­i en les cubetes. O s’enfili com una carbassera.

«Els vinils no han tornat per postureig, han tornat perquè assimiles millor la música»

 ?? Ferran Sendra ?? Interior de Disco 100, al carrer de l’Escorial, ahir.
Ferran Sendra Interior de Disco 100, al carrer de l’Escorial, ahir.
 ??  ?? La botiga BCN City Records, ahir.
La botiga BCN City Records, ahir.
 ?? Ferran Sendra ??
Ferran Sendra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain