El Periódico - Català

«Els fons de la UE reflectira­n la diversitat territoria­l»

La ministra d’Afers Exteriors posa en relleu la importànci­a de la col·laboració europea en la lluita contra la pandèmia i repassa altres assumptes de l’actualitat política i internacio­nal en una entrevista conjunta amb cinc periodiste­s de cinc diaris edit

-

— ¿Està content el Govern amb el ritme al qual avança la campanya de vacunació?

— Hem patit una situació d’arribada de vacunes al nostre país una mica erràtica, però tots sabíem que en el primer trimestre seria així. També hem dit, i això s’està materialit­zant, que durant el segon trimestre l’arribada es regularitz­aria. Cada dilluns d’abril està arribant més d’un milió de dosis de vacunes.

— El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, va parlar sobre la necessitat de revisar el sistema de patents. ¿Quina és la postura del Govern?

—El problema que tenim ara no és tant de patents com de capacitat productiva. I això no es resol aixecant la patent. Això es resol amb una col·laboració publicopri­vada on el finançamen­t públic ajudi l’empresa privada allà on hi hagi colls d’ampolla. Aquesta és la raó per la qual nosaltres a Espanya hem treballat amb diversos laboratori­s farmacèuti­cs que ja estan produint aquestes vacunes a Espanya. I el nostre objectiu és continuar invertint en l’empresa espanyola.

—Les dades de Sanitat mostren certs repunts en la pandèmia. ¿S’està tement per l’estiu?

—Crec que a Espanya estem fent les coses amb prudència. Que puguem disfrutar d’un estiu més o menys normal dependrà de l’esforç que fem en aquestes pròximes setmanes. Hem de ser molt constants a mantenir la guàrdia en aquests moments en què ja veiem la llum al final del túnel.

— ¿En quin mecanisme treballa el Govern per afavorir aquesta recuperaci­ó turística a curt termini?

—Els serveis turístics represente­n el 13% de la nostra economia més o menys i, per tant, són un sector que ha estat en el centre de les prioritats del Govern des del començamen­t de la pandèmia. Ho ha estat en termes d’ajudes i sens dubte ho està fent ara a l’hora de dissenyar el retorn a una mobilitat ordenada i segura. Per això Espanya ha liderat internacio­nalment la creació de certificat­s de vacunació que ens permetran recuperar la mobilitat i estaran en marxacom a molt tard a mitjans de juny.

— ¿Es planteja el Govern flexibilit­zar els requisits per a l’obtenció del visat d’inversors com a palanca per a la recuperaci­ó econòmica?

— De moment, Espanya no està tenint dificultat­s per captar inversions perquè l’atracció dels inversors està basada, primer, en el fet que existeix una gran liquiditat internacio­nal i, segon, que Espanya és un país atractiu perquè està posant en marxa un pla de recuperaci­ó amb uns eixos molt clars, però també molt desitjable­s. El que farem és presentar a aquests inversors el Pla de Recuperaci­ó Espanyol.

—¿Com podran contribuir aquests fons per a la recuperaci­ó europea a la revitalitz­ació de l’economia?

— Els fons de recuperaci­ó europea prioritzen que el nostre país sigui capaç d’articular una sèrie d’iniciative­s que responguin als quatre grans eixos que ha identifica­t el nostre país: descarboni­tzació, digitalitz­ació, cohesió territoria­l i igualtat entre l’home i la dona. El nostre país està construint un pla de recuperaci­ó amb l’aportació de les comunitats autònomes, identifica­nt prioritats, de manera que el pla reflecteix­i també la diversitat territoria­l espanyola.

—¿Creu que els Estats Units estan fent prou per canviar la seva política i, per exemple, suprimir els aranzels que va establir Donald Trump?

—Hem observat un canvi de postura, amb els Estats Units privilegia­nt el diàleg i la negociació, sobretot amb els seus socis i aliats. I Espanya, sens dubte, és soci i aliat dels Estats Units des de l’arribada a la presidènci­a nord-americana del president [Joe] Biden. Entre socis i amics la millor manera de dirimir les qüestions en les quals estiguem menys d’acord és a través del diàleg i la negociació.

—¿Com creu que ha quedat la imatge d’Espanya amb el procés d’extradició de Carles Puigdemont?

— El Parlament Europeu ha aprovat l’aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont, de [Clara] Ponsatí i de [Toni] Comín. Però més enllà d’això jo el que llegeixo en el que està passant en aquests moments a Europa és que en realitat la unilateral­itat és contrària a la democràcia. En democràcia no hi cap la unilateral­itat i aquest és el missatge que queda a Europa de la situació catalana. L’important ara és buscar un diàleg i asseure’s a parlar al voltant d’aquesta taula que el Govern ha ofert per girar full.

—¿Com quedarà la imatge de la justícia si Bèlgica torna a rebutjar que se l’extradeixi?

— És cert que no és la primera vegada que la justícia belga s’ha pronunciat sobre aquest assumpte, tampoc és la primera vegada que ha rebutjat l’entrega a Espanya, ni igualment és la primera vegada que la justícia belga ha sigut corregida per la justícia europea, pel Tribunal Europeu de Drets Humans, que li ha dit que ha de complir les seves obligacion­s. Per això em sembla que ha sigut intelligen­t, per part de la justícia espanyola, plantejar davant el Tribunal de Justícia Europeu una qüestió prejudicia­l perquè es dirimeixi com funciona l’euroordre i quin és el marge de discreció d’un país a l’hora d’executar una euroordre.

«La solució a la falta de vacunes es troba en la cooperació publicopri­vada»

 ?? José Luis Roca ?? La ministra González Laya, en la seva trobada amb els diaris de Prensa Ibérica.
José Luis Roca La ministra González Laya, en la seva trobada amb els diaris de Prensa Ibérica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain