El Periódico - Català

Ofensiva del Govern per limitar el ventall de contractes laborals

Venen set dies en què es debatran a Espanya, per fi, reformes que marcaran el futur dels ciutadans. El president s’ha de mullar sobre el marc laboral, les pensions i els fons.

- Gemma Robles

Alerta que no comença una setmana qualsevol. Dimecres, el president del Govern, Pedro Sánchez, compareixe­rà al Congrés per explicar per fi detalls del full de ruta que pot salvar (o no) la malmesa economia espanyola contagiada dels efectes de la Covid: és el pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a que neix a l’escalf dels esperats i nombrosos fons europeus per fer front a la devastació vírica. S’han de gastar 140.000 milions en ajudes i préstecs que arriben des de Brussel·les i el compromís genèric és fer de la necessitat, virtut i aprofitar l’ocasió, i els diners, per emprendre una transforma­ció econòmica que ens porti per camins més digitals i més verds. Conèixer l’estratègia espanyola per arribar a aquest gran objectiu suscita interès, sens dubte, com en té també descobrir detalls sobre les reformes polítiques que la coalició de la Moncloa està obligada a adoptar paral·lelament: sí, arriba l’hora d’accelerar la reforma (o contrarefo­rma) laboral, de pensions i de tributs. I hi haurà novetats importants.

Així que la setmana promet pel que fa a debats vitals per al futur del país, per més que calgui estar preparats perquè els tambors electorals madrilenys mirin d’enterbolir l’ambient. També el parlamenta­ri: hi haurà ofensives de la pinça PP-Vox contra l’exvicepres­ident Pablo Iglesias a la Cambra (encara que ja no estigui assegut allà com a diputat, és igual, però toca fer campanya on es pugui) i contra Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior qüestionat pels tribunals per haver apartat de primera línia el coronel Diego López de los Cobos. I de qui l’oposició exigeix la dimissió.

Però aquest rum-rum que evoca les urnes difícilmen­t impedirà, per estrepitós que resulti, que el focus principal de l’interès públic s’aparti ara del procés de vacunació i els seus vaivens –el mateix Govern inicia una altra enquesta per conèixer el grau de compromís dels espanyols després dels embolics amb AstraZenec­a– i dels canvis legislatiu­s que estan per arribar. Pot ser que, a partir d’aquest dilluns, es comencin a revelar dades sobre això ja que Sánchez participa en actes públics que tenen com a objecte de debat els fons europeus i les reformes i, atenció, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, té també una important cita a la comissió del Pacte de Toledo per parlar de... la reforma de Llei General de Seguretat Social que s’acosta. O sigui, que toca abordar el mantenimen­t del poder adquisitiu de les pensions i la fórmula per revaloritz­ar-les, entre altres qüestions.

Menys classes de contractes

L’endemà, dimarts, el Consell de Ministres ha d’aprovar precisamen­t el paquet sencer de reformes que Espanya ha d’enviar, ben aviat, a Brussel·les. És el preu a pagar per rebre els anhelats fons. I a més a més d’endinsar-se en com es pensa modificar el model de pensions espanyol perquè resulti viable a mitjà i llarg termini (una qüestió no menor ni per als afectats ni per testar les relacions PSOE-Podem després de la marxa d’Iglesias, ja que en aquest capítol hi ha diferèncie­s), s’ha d’explicar el camí a seguir en l’àrea laboral.

Ja fa dies que la titular del ram, la vicepresid­enta Yolanda Díaz, i els agents socials estan asseguts intentat arribar a pactes (igual que Escrivá en matèria de pensions, per cert). No és senzill. Els empresaris es troben còmodes amb la reforma que va deixar aprovada Mariano Rajoy durant l’anterior crisi. Els sindicats exigeixen la derogació que l’esquerra, també el PSOE, els va prometre en campanya electoral. I la ministra, de Podem i segurament futura candidata a presidir el Govern, defensa un canvi «radical, integral i a l’ofensiva» de la llei vigent. ¿Què significa això?

De moment s’ha referit a intentar deixar en un màxim de tres els tipus de contractes laborals (fix, temporal i de formació però amb millors condicions) i reforçar la inspecció. A més d’incentivar la tornada de talent exportat.

Díaz vol deixar en tres els tipus de contracte i augmentar la inspecció, però els sindicats demanen derogació

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain