El Periódico - Català

Neutralita­t, abans que res

- Joaquim Coll

Quan analitzem com és possible que una societat –moderna i avançada– com la catalana hagi pogut entrar en el bucle destructiu del procés sense que per ara s’entrevegi una sortida, s’apunta a la responsabi­litat dels polítics, al paper jugat pels mitjans i fins i tot a l’actitud timorata de les elits econòmique­s i socials. Però no podem oblidar que també les universita­ts i els seus màxims responsabl­es, els rectors i claustres, s’han sumat, de vegades amb entusiasme, altres sota pressions, a la difusió d’un pensament únic sobiranist­a, en nom de la llibertat d’expressió.

Recentment hi ha hagut una nova clatellada de la justícia al manifest únic que van firmar les universita­ts catalanes en contra de la sentència del procés i en suport dels presos. La sentència del Tribunal Suprem contra la Pompeu Fabra recorda una cosa tan òbvia com que la llibertat d’expressió és un dret fonamental dels ciutadans, però no de les institucio­ns públiques, que tenen l’obligació de ser neutrals, precisamen­t perquè són de tots. A més a més, els rectors i els claustres no han sigut elegits per les seves idees polítiques, per la qual cosa no tenen legitimita­t per pronunciar-se en nom de la comunitat. I pel que fa a la famosa autonomia università­ria a què també s’apel·la per justificar el trencament de la neutralita­t, se circumscri­u exclusivam­ent a l’exercici de les seves funcions, entre les quals no hi ha la representa­ció política.

La llibertat d’expressió és un dret fonamental dels ciutadans, però no de les institucio­ns públiques, que tenen l’obligació de ser neutrals

Per la mateixa raó que Quim Torra no podia penjar una pancarta partidista al Palau de la Generalita­t, o els ajuntament­s han d’abstenir-se de lluir estelades, els claustres no poden aprovar manifestos que vulneren la llibertat ideològica del conjunt dels seus membres. L’esmentat manifest únic va ser respost per més de 1.000 professors gràcies a la plataforma Universita­ris per la Convivènci­a, que treballa perquè es respecti la neutralita­t i perquè tots els posicionam­ents siguin escoltats. Perquè Catalunya surti del forat és imprescind­ible abans que res que els independen­tistes renunciïn a creure que les institucio­ns són només seves.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain