El Periódico - Català

El retorn dels ‘pubs’ britànics

Els anglesos obvien les gèlides temperatur­es locals per celebrar la reobertura de locals i botigues després de més de tres mesos de tancament forçós pels estralls de la Covid

- BEGOÑA ARCE

Ahir a l’hora de l’esmorzar alguns anglesos ja portaven unes quantes pintes etíliques a sobre. Malgrat les temperatur­es sota zero en molts llocs d’Anglaterra i els flocs de neu que van caure a Londres al fer-se de dia, diversos pubs i beer gardens (literalmen­t, jardins de cervesa), van obrir a mitjanit per brindar pel final de més de tres mesos de confinamen­t, que ha posat a prova la paciència dels britànics. Un dels que no va esperar a veure la llum del dia va ser l’Oak Inn de Coventry, però el seu èxit, amb una fila de més d’un centenar de persones bevent al ras a l’exterior del local, va fer témer les autoritats municipals. El pub està sota investigac­ió per si s’ha saltat les normes de seguretat.

En altres bars l’obertura nocturna va ser el gran moment del retrobamen­t. «No sabíem si funcionari­a, si vindria algú. Era mitjanit, feia un fred gèlid, però tothom ha vingut i no hi ha una taula lliure», explicava davant les càmeres de la BBC el patró de Showtime, a Huddersfie­ld, una ciutat de 160 habitants al nord d’Anglaterra. Un client canós, amb mocador de colors al coll, explicava que havia passat tot aquest temps tancat a casa sense veure ningú. «Només he sortit per anar a enterramen­ts», deia.

Salut mental

Quan ja lluïa el sol a The Greyhound Inn de Warslow, al Peak District, una de les regions més turístique­s del país, hi va haver cerimònia solemne d’obertura, amb discurs i toc de gong, entre els aplaudimen­ts dels clients que començaven la jornada amb ous ferrats i béicon. Però tret d’excepcions molt comptades, la immensa majoria de pubs i bars o van retardar l’obertura o simplement van continuar tancats. Al barri londinenc de South Kensington al migdia l’únic amb la porta oberta era el Brompton Wine Bar, on estaven acabant la neteja i traient plantes verdes a la vorera, al costat de les taules de fusta.

«Obrim a les quatre de la tarda. Hem estat tancats durant més de tres mesos, així que avui és un gran dia per a nosaltres, l’esperàvem des de feia molt», ens va dir la Simona, una de les empleades. «Mentalment, tornar a treballar és també molt important. Tens una cosa diferent en què pensar». L’Associació Britànica de

Pubs i Cervesers ha advertit que només el 40% dels establimen­ts anglesos tenen espai exterior suficient com perquè considerin rendible reobrir abans del 17 de maig. Fins i tot llavors, quan es pugui beure i menjar a l’interior, estan pendents de decidir-se les normes que regiran per evitar els contagis. El Govern es mostra remís a imposar un certificat de vacunació o algun tipus de test a l’entrada, però cada propietari pot implantar al seu local les normes que consideri convenient­s.

Llargues cues

El gran boom, el dia del retorn a una certa normalitat, va tenir lloc als carrers comercials. A Sheffield, Birmingham, Nottingham a Portsmouth, des de les set del matí hi havia llargues cues, com els dies de rebaixes, a les botigues de roba a baix preu de Primark o a les de peces esportives, com JD Sports. Al TK Maxx de King Street, a Londres, les set caixes obertes no donaven l’abast per atendre els que esperaven carregats amb cistelles senceres plenes de roba, sabates i estris per a la casa.

A l’Ikea de Bristol hi va arribar a haver 1.000 persones esperant a la fila per poder entrar-hi. El nombre dels que deambulave­n a les 10 del matí per les zones comercials era el triple, comparat amb dilluns passat, i només un 15% menys que els nivells del 2019, d’acord amb els analistes de Springboar­d. S’ha de veure si l’avidesa compradora dura i és sostenible. Molts dels que van sortir de compres es van trobar amb un escenari molt diferent del

que van deixar. Cadenes senceres amb molts clients, com Topshop, Wallis, River Island o Next, s’han enfonsat. El sector va perdre 180.000 llocs de treball l’any passat.

Augment del risc

Els qui no tindran massa problemes a recuperar el ritme del negoci són les perruqueri­es. A la major part dels salons les cites ja estan reservades per a les pròximes setmanes. Un dels primers a tallar-se els cabells va ser Boris Johnson, tot i que la millora va resultar mínima, com es va poder comprovar en la seva compareixe­nça al Parlament.

El primer ministre va fer una crida als ciutadans perquè actuïn «de manera responsabl­e» a fi d’evitar una nova onada i un altre confinamen­t. Alguns científics creuen prematura la desescalad­a. El doctor Mike Tildesley, que estudia els mecanismes per a la transmissi­ó d’infeccions, va advertir que qualsevol forma de reobertura «pot portar a un augment del risc».

 ?? Andy Rain / Efe / EPA ?? Així d’animada es veia una de les terrasses d’un ‘pub’ londinenc, després d’haver pogut obrir amb la desescalad­a.
Andy Rain / Efe / EPA Així d’animada es veia una de les terrasses d’un ‘pub’ londinenc, després d’haver pogut obrir amb la desescalad­a.
 ?? Lindsey Parnnaby / AFP ?? Els clients omplen a vessar la terrassa d’un ‘pub’ a Leeds, al nord d’Anglaterra, ahir.
Lindsey Parnnaby / AFP Els clients omplen a vessar la terrassa d’un ‘pub’ a Leeds, al nord d’Anglaterra, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain