El Periódico - Català

La reforma fiscal començarà amb societats

> Els 20 canvis clau del Govern afecten energia i educació, entre altres àrees

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ MADRID

Els canvis en el sistema d’impostos constituei­xen una de les 102 reformes estructura­ls que el Govern ha incorporat al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, que ha de presentar davant la Comissió Europea abans del 30 d’abril. Són 102 reformes que s’hauran de complir en els calendaris establerts per a l’entrega periòdica dels 140.000 milions de fons europeus assignats a Espanya; sobretot, en la mesura que aquestes reformes donin compliment a les recomanaci­ons de Brussel·les en el marc del semestre europeu.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anticipar ahir que el Govern central començarà la reforma fiscal a partir de l’impost de societats i de la tributació sobre la riquesa que es practica amb els impostos sobre el patrimoni i sobre succession­s i donacions. L’objectiu, segons Montero, és que aquests canvis s’incorporin ja en els Pressupost­os dels 2022, a mesura que avancin els treballs del grup d’experts per a la reforma fiscal presentat ahir mateix.

La reforma laboral, la del sistema de pensions i la tributària són algunes de les que portaran més debat polític i social. Alguns canvis ja han sigut empresos, com els relatius al teletrebal­l o els riders. D’altres s’estan tramitant, com la llei contra el frau fiscal. I alguns estan pendents de formulació. Aquestes són d’altres de les 20 reformes clau programade­s per l’Executiu en el marc del Pla de Recuperaci­ó:

Llei de canvi climàtic: El Congrés ja va aprovar en primera volta el projecte de llei integral per lluitar contra el canvi climàtic que, entre altres qüestions, estableix que el 2040 es deixaran de fabricar cotxes de combustió i que el 2030 el 74% de l’electricit­at es generarà amb fonts renovables (eòlica, solar...).

La modernitza­ció i reforç del sistema educatiu, la formació profession­al i la universita­t. Inclou un pla nacional de capacitats digitals, un pla estratègic d’impuls a la formació profession­al i una oferta educativa per a nens i nenes de 0 a 3 anys. També es preveu el reforç del sistema d’investigac­ió i ciència.

La transforma­ció del sistema energètic s’orienta al desplegame­nt massiu del parc de generació renovable, amb recolzamen­t a l’autoconsum. També té veure amb aquest camp el full de ruta de l’hidrogen renovable, amb l’objectiu de descarboni­tzar l’economia i abaratir els costos energètics.

En matèria de connectivi­tat d’infraestru­ctures verdes i repte demogràfic, ja s’ha adoptat un pla de mesures que inclou una inversió superior a 10.000 milions d’euros per lluitar contra la despoblaci­ó i garantir la cohesió social i territoria­l.

En desè lloc, el compromís d’una nova llei d’aigües busca preservar l’espai litoral i els recursos hídrics. La modernitza­ció de la política agrícola i pesquera presta especial atenció a la transforma­ció i digitalitz­ació de la cadena logística del sistema alimentari i pesquer.

La política de residus i impuls a l’economia circular pretén l’aprofitame­nt dels recursos, en especial en sectors estratègic­s com ara la construcci­ó, tèxtil, agroindúst­ria i electrònic­a.

Per la seva banda, en l’estratègia de mobilitat sostenible i connectada, el Govern inclou zones de baixes emissions, el desplegame­nt massiu de punts de recàrrega per al vehicle elèctric i modernitza­r el parc de vehicles públics.

Vivenda

Amb el compromís d’una nova política de vivenda, es pretén afavorir el lloguer i l’emancipaci­ó dels joves. Aquí s’inclou també el pla de rehabilita­ció de vivendes.

El pla de reformes preveu la modernitza­ció i digitalitz­ació de la justícia. També, de l’Administra­ció així com del Sistema Nacional de Salut.

Per a la millora del clima de negocis i reforma concursal (18a reforma), ja es troba en fase d’informació pública un projecte de llei d’impuls a la creació i creixement empresaria­l que permetrà crear empreses amb un euro de capital i de forma digital.

Quant a les reformes vinculades a la nova economia de les cures, es proposen reforçar el sistema de dependènci­a, les atencions de llarga durada i l’atenció domiciliàr­ia. Com a exemple número 20 de reformes pendents, el reforç de les polítiques d’inclusió i serveis socials busca desenvolup­ar xarxes de teleassist­ència i un model residencia­l més desinstitu­cionalitza­t, centrat en l’atenció a les persones.

 ?? Josep García ?? Molins en un parc eòlic.
Josep García Molins en un parc eòlic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain