El Periódico - Català

Mig any de paperassa

El Govern va començar a l’octubre a intercanvi­ar papers amb Brussel·les per complir els criteris per obtenir els fons europeus. Ara la pròxima meta és remetre els seus plans, amb concreció, abans de l’1 de maig.

- SILVIA MARTINEZ

Encara que Espanya va arrencar el procés d’avaluació com un dels alumnes «més avançats» del club, tot sembla indicar que esgotarà el termini d’entrega del pla nacional d’inversió i reformes que li ha d’obrir la porta als 140.000 milions d’euros (gairebé per meitats subvencion­s a fons perdut i crèdits) del pla de recuperaci­ó de la UE amb el qual reflotar l’economia i transforma­r el seu model productiu.

Una vegada complert aquest tràmit –el termini expira el 30 d’abril– s’obrirà una nova etapa que podria prolongar-se tres mesos: dos perquè l’Executiu comunitari avaluï el document definitiu que remeti el Govern de Pedro Sánchez i un d’addicional perquè el Consell –els estats membres– revisi i validi la recomanaci­ó.

En aquest examen els tècnics comunitari­s avaluaran no només les reformes i inversions proposades per complir les sis prioritats fixades per la UE, sinó també el compliment de les recomanaci­ons econòmique­s per país que elabora la Comissió Europea cada any en el procés del semestre europeu. Aquest és un àmbit de particular importànci­a ja que és on Brussel·les ha apressat per activa i passiva Espanya a reformar el sistema de pensions, per garantir la sostenibil­itat i que la revaloritz­ació de les mateixes continuï vinculada a la inflació. I un altre és el mercat laboral, amb els canvis per modernitza­r les polítiques actives d’ocupació i fer front a l’alta temporalit­at i a l’elevat atur juvenil.

Això significa que per obtenir llum verda per part de Brussel·les no només serà «condició indispensa­ble» aconseguir un excel·lent en la transició verda i digital, per a la qual cosa és obligatori destinar un 37% i 20% respectiva­ment dels fons. Espanya també haurà d’obtenir «la màxima puntuació en l’avaluació» en els criteris relacionat­s amb les recomanaci­ons específiqu­es per país, l’enfortimen­t del potencial de creixement, la creació d’ocupació i la resiliènci­a econòmica, social i institucio­nal així com la contribuci­ó a l’aplicació del pilar europeu de drets socials.

El Govern va començar a preparar el terreny per aprovar i rebre els fons europeus l’octubre de l’any passat, amb l’enviament de les primeres línies mestres del seu pla. Des d’aleshores, el canal de comunicaci­ó amb Brussel·les ha estat permanentm­ent obert per polir un programa de reformes i inversions les dues últimes fitxes del qual –de la trentena incloses– es van enviar el 18 de gener. Precisamen­t, les últimes que va incloure l’Executiu van ser les dues que més frecs han generat en la coalició amb Unides Podem i amb Brussel·les: la reforma laboral i de les pensions.

Tant el vicepresid­ent de la Comissió, Valdis Domvrovkis, com el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, s’han passat aquests últims tres mesos parlant amb el Ministeri d’Economia i demanant més concreció i detalls sobre els objectius i metes concretes que, segons el reglament, han de ser «clars i realistes».

Avançament

Si Espanya supera l’examen tindrà dret a un avançament del 13%, uns 10.000 milions d’euros tot i que encara no haurà arribat a la meta. Cada desemborsa­ment posterior –dos per any– exigirà un examen semestral i la verificaci­ó del compliment dels objectius fixats. «Els desemborsa­ments estaran vinculats a la consecució satisfactò­ria d’un grup de fites i metes que reflecteix­in el progrés en diverses reformes i inversions del pla».

n

 ?? Jennifer Jacquemart ?? Valdis Domvrovkis.
Jennifer Jacquemart Valdis Domvrovkis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain