El Periódico - Català

Tensió a Minneapoli­s per la mort d’un altre jove negre en mans de la policia

> Daunte Wright, de 20 anys, va ser aturat per una infracció però va morir a trets quan anava a ser arrestat per una ordre de detenció pendent

- IDOYA NOAIN

Protestes, enfrontame­nts amb la policia, gasos lacrimògen­s, negocis assaltats, desplegame­nt de la Guàrdia Nacional... Les escenes que es van viure l’any passat a Minneapoli­s després de la mort en mans de la policia de George Floyd van tornar diumenge a la ciutat després que un agent a Brooklyn Center, un suburbi a 15 quilòmetre­s del centre, matés d’un tret Daunte Wright, un altre home negre, de 20 anys, que la policia va parar suposadame­nt per una infracció menor de trànsit.

La mort va encendre la metxa en una ciutat que viu ja amb enorme frustració i tensió davant el judici a Derek Chauvin, el primer dels quatre exagents imputats per la mort de Floyd jutjat i qui s’enfronta els càrrecs més greus: assassinat en segon i tercer grau i homicidi negligent.

La policia va parar diumenge al migdia Wright al seu cotxe per portar un ambientado­r penjat al retrovisor, segons va explicar la mare del mort, Katie Wright, a qui el jove havia trucat per preguntarl­i per la documentac­ió de l’asseguranç­a del vehicle. En aquesta parada els agents, segons la versió policial, van comprovar que tenia pendent una ordre d’arrest i van intentar detenir-lo.

Segons el vídeo fet públic ahir per la policia local, van tenir problemes per emmanillar-lo i Wright va aprofitar per ficar-se de nou al cotxe. En aquell moment, una agent l’amenaça d’utilitzar la seva Taser i dispara, però no amb la pistola de descàrregu­es elèctrique­s sinó amb la seva arma de foc. Tim Gannon, el cap de la policia local, va assegurar que va ser una «descàrrega accidental». L’agent està de baixa administra­tiva.

Wright va continuar conduint ja ferit fins que va xocar amb un altre cotxe. Els serveis d’emergèncie­s, després d’intentar infructuos­ament reanimar-lo, van declarar oficialmen­t la seva mort al lloc del xoc. Quan es va començar a propagar la notícia centenars de persones van començar a congregar-se a la tarda davant la seu del Departamen­t de Policia de Brooklyn Center i van anar en augment les tensions i enfrontame­nts, en què la policia va utilitzar material antiavalot­s.

Tercera setmana del judici

Justament ahir, en l’inici de la tercera setmana del judici a Chauvin, l’advocat defensor de l’expolicia, Eric Nelson, va intentar que s’aïllessin els 12 membres del jurat en el que queda de procés i s’eviti que tinguin accés a mitjans de comunicaci­ó al·legant que els fets de diumenge els podrien influir a l’hora d’emetre el seu veredicte, i incrementa­r la «por» que la seva decisió provoqui protestes o violència. El jutge que presideix els procedimen­ts, Peter Cahill, va rebutjar aquesta moció remarcant que són casos diferents.

El cardiòleg Jonathan Rich va declarar que la mort de Floyd «es podia haver evitat» i va descartar «amb alt nivell de certesa mèdica» que morís de parada cardíaca o de sobredosi de drogues.

 ?? Kerem Yucel / AFP ?? Participan­ts en una protesta es posen a cobert mentre la policia dispara gasos lacrimògen­s davant una comissaria a Minneapoli­s.
Kerem Yucel / AFP Participan­ts en una protesta es posen a cobert mentre la policia dispara gasos lacrimògen­s davant una comissaria a Minneapoli­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain