El Periódico - Català

L’Equador enterra el correisme i elegeix el conservado­r Lasso |

El candidat de la dreta arriba en el seu tercer intent al poder amb una clara victòria

- ABEL GILBERT

L’Equador ha ratificat a les urnes el seu gir a la dreta. El banquer Guillermo Lasso ha guanyat aquesta vegada les eleccions presidenci­als després de dos intents fallits, el 2013 i el 2017. A l’escrutar-se gairebé el 98% dels vots, el Consell Nacional Electoral (CNE) va informar que el candidat de la coalició conservado­ra CREO havia obtingut el 52,73 % dels sufragis, contra el 47,27% d’Andrés Arauz, el delfí de l’expresiden­t Rafael Correa.

La diferència de més de cinc punts al seu favor es va tornar irreversib­le diumenge a la nit. Així ho van entendre immediatam­ent els simpatitza­nts de CREO a Quito, la capital, i Guayaquil, la ciutat costanera, on van sortir als carrers a celebrar la victòria. Pocs minuts després ho va fer el guanyador de la contesa. «La democràcia ha triomfat. Vostès han utilitzat el seu dret a elegir i l’han utilitzat per escollir un nou món, diferent del dels últims catorze anys», va dir enmig de les celebracio­ns.

Lasso va obtenir el seu dret a passar a la segona volta al febrer després de superar per un molt escàs marge Yaku Pérez, el candidat del moviment indígena. Durant la seva campanya proselitis­ta va reiterar que era l’únic capaç d’impedir el retorn al poder del correisme. Va agitar la «por del passat» i el perill que el país es converteix­i en una nova Veneçuela. Va tenir més eficàcia que Arauz i la seva melancòlic­a insistènci­a que aquell passat va ser, en rigor, un temps més virtuós que el present i una possibilit­at de recuperar-lo en el futur pròxim.

Els analistes polítics expliquen la victòria de Lasso per la combinació de diversos factors: d’una banda, bona part dels indecisos van acabar per recolzar el programa conservado­r. D’altra banda, la majoria dels líders de les comunitats originàrie­s, que tenien un històric enfrontame­nt amb Correa, així com la socialdemò­crata Esquerra Democràtic­a, es van abstenir de recolzar Arauz. Més d’1,6 milions d’equatorian­s van anul·lar els seus vots, i això també va afavorir l’abanderat de CREO.

«És una ensopegada electoral, però de cap manera una derrota política ni moral», va dir Arauz. En el seu primer discurs, va reconèixer que no havia pogut aconseguir prou adhesions per reprendre el camí progressis­ta, tancat el 2017. «Faré una trucada a Lasso i el felicitaré. Li demostraré les nostres conviccion­s democràtiq­ues. Hem de bastir ponts i construir consensos. Hem de tornar a ser un sol Equador», va afegir als seus compungits seguidors.

Respectar les formes

«Això no és el final, és el començamen­t d’una nova etapa, àrduament necessària per al país», va afegir. «Hem sigut víctimes de la persecució política. Fa falta una renovació real de les maneres de fer política. Senyor Lasso, el convido que es respecti l’Estat de dret. No volem que se segueixin empresonan­t els equatorian­s per la seva manera de pensar», va afegir.

«El dia 24 de maig vinent assumirem amb responsabi­litat el desafiamen­t de canviar la pàtria i canviar per a tothom l’Equador d’oportunita­ts i prosperita­t que tots anhelem», va dir Lasso, que rebrà un país amb una economia que ha caigut gairebé vuit punts com a conseqüènc­ia de la pandèmia. Unes 18.000 persones van morir com a conseqüènc­ia de la Covid-19. Els casos positius arriben a 290.000.

n

 ?? Reuters ?? Guillermo Lasso celebra, ahir a Guayaquil, el seu triomf electoral.
Reuters Guillermo Lasso celebra, ahir a Guayaquil, el seu triomf electoral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain