El Periódico - Català

ERC i Junts es fan retrets després de dos mesos de negociació estèril

> Mentre Esquerra esgota la seva paciència, JxCat se sent poc festejada i adverteix que el desenllaç «va per llarg» La CUP aprofita per polir el seu preacord amb els republican­s

- FIDEL MASREAL / XABI BARRENA JÚLIA REGUÉ Barcelona

Que demà es compleixin dos mesos des de les eleccions no sembla que de moment faci efecte en els negociador­s d’ERC i JxCat de cara a aconseguir la investidur­a del republicà Pere Aragonès. L’escenari és el següent: Junts se sent poc estimada per una Esquerra que va esgotant la seva paciència, mentre la CUP aprofita el punt mort per intentar polir el seu preacord amb els republican­s, i els comuns pressionen perquè el PSC mogui fitxa d’una vegada a la recerca d’un Govern alternatiu.

En efecte, a ERC la paciència va cotitzada. El pas de les setmanes ha anat esgotant les existèncie­s d’aquesta virtut malgrat el que els republican­s consideren «gestos de generosita­t». Com el recolzamen­t a Laura Borràs com presidenta del Parlament i a Aurora Madaula com a substituta del purgat Jaume Alonso-Cuevillas a la Mesa de la Cambra. Esquerra creu –de fet, en el partit n’estan convençuts des de ja abans de la sessió d’investidur­a fallida– que el seu soci està «allargant» injustific­adament les converses per arribar a un acord que permeti investir Aragonès.

«Cap escull insalvable»

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va reiterar que no hi ha «cap escull insalvable» i, responent a una de les demandes postconver­gents, va assegurar que el mateix Aragonès, si és necessari, «no té cap problema a liderar ell mateix» la negociació per desbloquej­ar l’acord.

Minuts després compareixi­a la portaveu de Junts, Elsa Artadi. L’executiva i algunes assemblees territoria­ls confirmen una doble posició interna: els que estan a favor de quedar fora del Govern si és necessari i els qui volen un pacte, però un bon pacte. Artadi es va limitar al guió: fa falta concretar i Junts no se sent interpel·lada pel calendari, malgrat ser conscient de «la pressa i voluntat ciutadana» d’aconseguir un Govern.

Fonts de Junts asseguren que és ERC la que no posa tot el necessari per festejar-los. I en aquest vodevil hi intervé la CUP per mirar de polir el preacord amb Esquerra. Anticapita­listes i republican­s han reprès les comissions sectorials per negociar àmbits temàtics (vivenda, salut, educació i medi ambient, entre d’altres) després que la militància cupera considerés que el contingut pactat per facilitar la investidur­a d’Aragonès era insuficien­t. Paral·lelament, les

Els comuns apressen Illa a trucar a Aragonès per negociar un Govern alternatiu

bases del partit pressionen per debatre al més aviat possible sobre la presència de la CUP en el pròxim Govern. La majoria d’organitzac­ions s’inclinen per no asseure’s en el Consell Executiu, com a mínim, fins que estigui dos anys en marxa, quan es podrà avaluar el compliment de les mesures que conté el preacord.

En paral·lel, els comuns no renuncien que a Catalunya hi hagi un Govern d’esquerres. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va reclamar al socialista Salvador Illa i a Aragonès que es posin en contacte per intentar un pacte alternatiu. En concret, va demanar a Illa que truqui al líder d’ERC per aconseguir el recolzamen­t dels republican­s, que seria imprescind­ible perquè el candidat del PSC es convertís en president.

La «via morta»

En resposta a l’entrevista a Illa d’EL PERIÓDICO, en què afirma que no renuncia a ser investit davant la «via morta» en què estan les negociacio­ns entre independen­tistes, el portaveu dels comuns va dir: «El que demanem a Illa és que, si és la seva proposta, la treballi, perquè les propostes no cauen del cel. Impliquen interlocut­ar amb la gent. Seria una bona idea que Illa truqués a Aragonès, li demanés una reunió i parlessin».

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonès, al darrere de diputats de JxCat, el 30 de març, dia de la segona sessió del debat d’investidur­a.
Ferran Nadeu Pere Aragonès, al darrere de diputats de JxCat, el 30 de març, dia de la segona sessió del debat d’investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain